22 Νοεμβρίου 2024

Δαδιά: Το 23% του δάσους έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές – Άκαυτο το 42%

Σοβαρές καταστροφές υπέστη το 23,3% της έκτασης του δάσους της Δαδιάς, όπου τον Αύγουστο εκδηλώθηκε η πλέον καταστροφική φωτιά που έχει καταγράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000, οπότε και διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο. Ωστόσο, και σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ, η υψηλή σφοδρότητα -που αντιστοιχεί σε καταστροφή σχεδόν του συνόλου της βλάστησης- δεν υπερβαίνει το 23,3% της έκτασης του εθνικού πάρκου.

Άκαυτο παραμένει το 42,26%, ενώ στο υπόλοιπο 34,44% η σφοδρότητα της φωτιάς χαρακτηρίζεται χαμηλής ή μέσης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κάηκαν μόνον θάμνοι, χόρτα και χαμηλά σημεία δέντρων, με μεγάλο μέρος του φυλλώματος και των βελόνων να παραμένει ανέπαφο.

Για την κατάσταση στο δάσος της Δαδιάς μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή. «Η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- όμως, όπως φάνηκε και από το βίντεο, έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας.

Άκαυτο το 55% στους δύο πυρήνες του εθνικού πάρκου

dadia2

Ανάλογη και ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για τους δύο πυρήνες του εθνικού πάρκου της Δαδιάς, καθώς εκτιμάται πως παραπάνω από το 55% αυτών των ζωνών υψηλής σημασίας παρέμεινε άκαυτο, ενώ ακόμα και στα τμήματα που επλήγησαν από τις φλόγες η υψηλή σφοδρότητα δεν υπερβαίνει το 14,5%.

Η πρώτη αποτίμηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έγινε αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, σε συνδυασμό με τα ευρήματα αυτοψιών.

«Με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΦΥΠΕΚΑ δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Πώς γίνεται η αποτίμηση του ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διεξήγαγε έλεγχο στην περιοχή και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς. Αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).

Με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης.

Ο έλεγχος διεξήχθη στις 6/9, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, που δόθηκε στις 5/9.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

➢ Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248 στρέμματα

Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)

Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)

➢ Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το Πάρκο

Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%

Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%

Άκαυτη έκταση: 42,26%

➢ Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)

Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

➢ Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες

Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%

Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%

Άκαυτη έκταση: 55,46%

Να σημειωθεί ότι η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντιστοίχως, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ