27 Νοεμβρίου 2024

Επιχείρηση «καταρράκτης»: Πώς το κύκλωμα περνούσε Αφρικανούς μετανάστες μέσω Έβρου

Παράνομη διακίνηση μεταναστών με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα φαίνεται ότι έκανε το κύκλωμα που εξάρθρωσε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, τα μέλη του κυκλώματος, τα περισσότερα Αφρικανικής καταγωγής, είχαν ανοίξει «δίαυλο» και μέσω του ποταμού Έβρου, ειδικά ενόψει καλοκαιριού. Κατά την έρευνα των αστυνομικών, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον μια φορά κατάφεραν να περάσουν παράνομους μετανάστες μέσω του ποταμού Έβρου. Συγκεκριμένα, έχοντας συνεργό στην Τουρκία περνούσαν από το ποτάμι ομάδες των δέκα ατόμων. Τις περισσότερες φορές ήταν από τις χώρες της Αιθιοπίας και του Σουδάν.

Στη συνέχεια, το κύκλωμα τους μετέφερε οδικώς στη Θεσσαλονίκη όπου τους έκρυβε σε διαμερίσματα για λίγες μέρες, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να εντοπιστούν, με το κάθε άτομο να πληρώνει 800 ευρώ μόνο για το συγκεκριμένο κομμάτι του παράνομου ταξιδιού. Το επόμενο δρομολόγιο ήταν για την Αθήνα και μετά για κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Από τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι αστυνομικοί αλλά και από την μεθοδολογία του κυκλώματος έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όταν θα έπεφτε η στάθμη του ποταμού Έβρου τους καλοκαιρινούς μήνες, το συγκεκριμένο πέρασμα θα αποκτούσε ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα καθώς θα ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση του απ' ότι τους χειμερινούς μήνες που τα νερά είναι «φουσκωμένα». 

Τα κέρδη του κυκλώματος, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ και όπως φαίνεται και από τους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα με τα ποσά, ήταν πολύ ακριβή η παράνομη διακίνηση μέχρι να φτάσουν οι «πελάτες» στη «γη της επαγγελίας» που λέγεται Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία. 

 

Τα 8 μέλη του κυκλώματος που συνελήφθησαν στη χώρα μας, τρεις από το Νότιο Σουδάν, ένας από την Ερυθραία, ένας από το Ιράκ, ένας από την Νιγηρία και δυο Ιβοριανοί, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να αναζητούν υποψήφιους «πελάτες» και να φροντίζουν για την κατασκευή υψηλής ποιότητας εγγραφών. Ωστόσο, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν, το χρονικό διάστημα που τους παρακολουθούσαν, ότι διατηρούσαν ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας που λειτουργούσε περισσότερο σαν «βιτρίνα» καθώς τα πολλά χρήματα προέρχονταν από την παράνομη δραστηριότητα. 

Είναι χαρακτηριστικό της σημασίας της υπόθεσης, το γεγονός ότι το 48ωρο της επιχείρησης στις περιοχές της Κυψέλης και των Πατησίων, η Europol χρησιμοποίησε έναν εμπειρογνώμονα στην χώρα μας για να διασταυρώνει τις επιχειρησιακές πληροφορίες σε σχέση με τις βάσεις δεδομένων της Europol σε πραγματικό χρόνο, και να παρέχει στοιχεία στους ερευνητές επιτόπου. Μια επιχειρησιακή κίνηση που γίνεται μόνο σε εξαιρετικής σοβαρότητας υποθέσεις. Οι συλληφθέντες κρατούνται και θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν. 

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ