23 Νοεμβρίου 2024

Φόρουμ των Δελφών: Μέχρι και την Ουκρανία θα μπορούσε να καλύψει ο τερματικός LNG της Αλεξανδρούπολης

Οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου τέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ στο 7ο Φόρουμ Δελφών που συντόνισε ο Χρήστος Κολώνας, δημοσιογράφος στον ot.gr και την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE S.A, κ. Kωστής Σιφναίος, ο Γενικός Διευθυντής της Power and Gas Business Unit-Mytilinaios Group, κ. Ντίνος Μπενρουμπή και ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΑΔΕΥ).

«Η συζήτηση για την ενεργειακή επάρκεια είναι στο επίκεντρο. Το φυσικό αέριο με συμμετοχή 24% στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης είναι σημαντικό μέρος της ενέργειάς της και δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα ή ΑΠΕ ή φυσικό αέριο αλλά για να καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο χρειαζόμαστε και αέριο και ΑΠΕ». Αυτό τόνισε ο Κώστας Σιφναίος Γενικός Διευθυντής της Gastrade μιλώντας για το φυσικό αέριο στο Συνέδριο των Δελφών.

Όπως είπε για να υποκατασταθούν 60 εκ. κυβικά φυσικού αερίου με LNG χρειαζόμαστε υποδομές που θα μπορούν να το υποδεχτούν, και δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

«Χρειαζόμαστε 2-3 χρόνια για να μπορέσουμε να έχουμε τις υποδομές που απαιτούνται για να πετύχει η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχουν διασυνδέσεις ώστε να μπορεί να μεταφερθεί το αέριο, ενώ η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παίξει ένα κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις», τόνισε.

Αναφορικά με τις αλλαγές που έχει φέρει η σημερινή συγκυρία, υποστήριξε πως «αυτό που βλέπουμε το τελευταίο δίμηνο είναι μια τεράστια νέα ζήτηση στο terminal της Αλεξανδρούπολης και εφόσον υπάρχουν δίκτυα θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε το αέριο από Αλεξανδρούπολη και πιο βόρεια. Θα μπορούσαμε αν ανοίξει ο διάδρομος να εφοδιάζουμε μέχρι και την Ουκρανία και αυτή την παραπάνω ζήτηση θα καλύψει το δεύτερο FSRU».

Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Επιπρόσθετα ο Κωνσταντίνος Σιφναίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των Βαλκανικών χωρών, αλλά με την κατάλληλη διασυνδεσιμότητα (διάδρομος προς βορρά) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και χωρών όπως η Μολδαβία, ακόμη και η Ουκρανία. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αρκετές επενδύσεις πόρων σε υποδομές φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα μπορεί να καλύψει το 10% των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών που χρειάζεται η Ευρώπη σε φυσικό αέριο, δηλαδή μπορεί να καλύψει έως το τέλος του 2023 περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ