22 Δεκεμβρίου 2024

Η Ελλάδα βάζει «στοπ» στις αιτήσεις ασύλου από Σύρους πολίτες: Στον ίδιο «δρόμο» Γερμανία – Αυστρία

Η Ελλάδα φαίνεται πως προχωρά προς «πάγωμα» την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από Σύρους πολίτες, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης.

Η χώρα μας, συντάσσεται στο δρόμο που άνοιξαν Γερμανία και Αυστρία που νωρίτερα ανέστειλαν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης αξιολογεί τα δεδομένα στη Συρία και θα προχωρήσει σε εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή (13/12), ώστε οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν εκεί.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβανόμενος τη ρευστότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, να κάνει αποδεκτή την εισήγηση, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι και η Γαλλία θα αναστείλει τις αιτήσεις ασύλου για Σύρους μετά την πτώση του Άσαντ ενώ νωρίτερα Γερμανία και Αυστρία προχώρησαν σε αντίστοιχη κίνηση.

Στη συνέχεια η Δανία και η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες, την επόμενη ημέρα της πτώσης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παναγιωτόπουλος: Επαφή με τον επίτροπο της Κομισιόν για μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, μία πρώτη επαφή, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα επιδιώξει να έχει άμεσα με τον νέο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στη Συρία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και ΑσύλουΝίκος Παναγιωτόπουλος, όπως έκανε γνωστό στη Βουλή.

Αφορμή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Νάντιας Γιαννακοπούλου και Γιώργου Νικητιάδη σχετικά με τα μεταναστευτικά προβλήματα.

«Καλείστε να κάνετε διαχείριση του μεταναστευτικού επί πραγματικού πρακτικού προβλήματος και όχι πάνω σε βολικά σενάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα καραβάνια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εγκαταλείπουν τις εστίες τους από τη Συρία κατευθυνόμενοι προς τα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία και προς τον Λίβανο και τις Μεσογειακές ακτές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακοπούλου.

«Οι πιέσεις στο μεταναστευτικό δεν ξεκίνησαν από προχθές όταν κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ. Θα δούμε τι θα γίνει, πόσο θα επηρεαστούν οι κατευθυνόμενες προς τη χώρα ροές από αυτή την εξέλιξη, με το δεδομένο ότι πριν καταρρεύσει το καθεστώς υπήρχαν περί τα 3 εκ φιλοξενούμενων Σύρων στη Τουρκία, κάποιοι εκ των οποίων έβρισκαν πρόσβαση προς την Ευρώπη μέσω της θαλασσίας οδού, και πριν συμβούν οι εξελίξεις το Σαββατοκυρίακο υπήρχε μεγάλη πίεση στο σύστημα» επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πρόσθεσε δε, ότι «οι ροές αυξήθηκαν κατά σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το 2023, αλλά το σύστημα που δομήσαμε αντέχει, προς το παρόν και οι πληρότητες των δομών είναι περίπου στο 67%”.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί λιγότερα κονδύλια στη δεύτερη προγραμματική περίοδο για το μεταναστευτικό σε σχέση με την πρώτη περίοδο 2015-2021, που ήταν 3,4 δις ευρώ ενώ για την περίοδο 2021-2027 είναι 1,6 δις ευρώ.»

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ