Ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά σε “γεωγραφία της καρδιάς” του, προκειμένου να αναδείξει την ιστορική συνέχεια και τους δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία με περιοχές, οι οποίες κάποτε ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αναφέρθηκε στους “γιους της Κομοτηνής” και άλλων πόλεων, που δεν βρίσκονται πλέον εντός των τωρινών συνόρων της Τουρκίας, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικές για το τουρκικό έθνος λόγω ιστορικών και εθνοτικών δεσμών.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στην τελετή παραλαβής των πτυχίων των αποφοίτων της Ναυτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας για άλλη μια φορά τη σημασία των θαλασσών για την Τουρκία
Παράλληλα θέλησε να υπενθυμίσει το αίσθημα του εθνικού χρέους που έχει η Τουρκία ακόμη και σήμερα για περιοχές, που θεωρεί μέρος της ευρύτερης ιστορικής κληρονομιάς της οθωμανικής αυτοκρατορίας…
«Το γεγονός ότι υπάρχουν σύνορα μεταξύ ημών και των λαών, με τους οποίους ζούσαμε μαζί μόλις πριν από έναν αιώνα, δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε τους δεσμούς μας με τη γεωγραφία της καρδιάς μας. Είμαστε μια χώρα με 78 ηρώα από 34 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Είμαστε επίσης μια χώρα που φιλοξενεί τους γιους της Γάζας, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιερουσαλήμ, της Κομοτηνής και της Βαγδάτης στο μνημείο των Δαρδανελίων», ανέφερε.
Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της στρατιωτικής υπεροχής της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να επενδύει σε πολεμικές μηχανές, που θα ενισχύσουν τη θέση της χώρας του στη Μεσόγειο και πέρα από αυτή. Επιπλέον, ανακοίνωσε ξανά την καθέλκυση νέων υποβρυχίων για να επιδείξει τη χώρα του σε κυρίαρχη ναυτικής δύναμης.
“Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία το υποβρύχιο Hızır Reis το 2025 και το υποβρύχιο Murat Reis το 2026. Θα ολοκληρώσουμε τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια μας μέχρι το 2029”.