Μεγάλα ύψη βροχής χθες στα δυτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – «Έρχονται χιονοεκπλήξεις τα Χριστούγεννα», λέει ο Αρναούτογλου
Αισθητή θα είναι σήμερα η πτώση της θερμοκρασίας με ισχυρούς βοριάδες να επικρατούν στο Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνια θα πέσουν τόσο στα όρεινα της χώρας όσο και στην Εύβοια. Μάλιστα, δεν αποκλείεται Πάρνηθα και Πεντέλη να ντυθούν στα «λευκά».
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, «θα κατέβουν τα χιόνια και λίγο πιο νότια σε ορεινές περιοχές της κεντρικής ορεινής χώρας εκεί κοντά στο Πήλιο, την Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, λίγο πιο νότια στην Πελοπόννησο θα δεχτούν χιονοπτώσεις. Στην Αττική δεν αποκλείεται στα ψηλά της Πάρνηθας να δούμε και κάποιες χιονοπτώσεις».
Για χιόνια μέχρι και την Πάρνηθα έκανε λόγο στην πρόγνωσή του και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν αποκλείονται ακόμη και τα χιόνια σε περιοχές της Αττικής από Δευτέρα».
Αρναούτογλου: «Έρχονται χιονοεκπλήξεις»
«Ο καιρός φαίνεται να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις για τα Χριστούγεννα, καθώς δεν αποκλείεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά την εορταστική περίοδο», σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος προσθέτει ότι «από τις 20 έως τις 25 Δεκεμβρίου υπάρχει πιθανότητα «χιονοεκπλήξεων», καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη θα κατέβουν προς τα Βαλκάνια, ενδεχομένως φέρνοντας χιόνια ακόμα και σε περιοχές της Αττικής. Το ψύχος αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τη βόρεια και βορειοανατολική Ευρώπη, με διαστήματα κατά τα οποία θα κινείται νοτιότερα προς τα Βαλκάνια».
Ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε πως «μένει να φανεί εάν αυτή η ψυχρή μάζα θα φτάσει πιο νότια και εάν θα συνδυαστεί με βαρομετρικά χαμηλά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις «χιονοεκπλήξεων» τα Χριστούγεννα».
Μεγάλα ύψη βροχής στα δυτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το Σαββατοκύριακο 14/12 και 15/12, επαληθεύοντας τις περιοχές με τα έντονα φαινόμενα, όπως αυτές επισημάνθηκαν στην τελευταία καιρική ανακοίνωση του Meteo.gr. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζονται ευδιάκριτα στη χρωματική κλίμακα ύψους βροχής του παρακάτω Χάρτη, όπου σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, 29 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ύψος βροχής άνω των 40 mm*, κατά τη διάρκεια του διημέρου.
Το μεγαλύτερο ύψος βροχής από το Σάββατο 14/12 έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 15/12, σημειώθηκε στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας με 92.6 mm.
* Το 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε όγκο ενός λίτρου νερού σε επιφάνεια 1 m2, ή εναλλακτικά 1 τόνου νερού σε επιφάνεια 1 στρέμματος
Ο καιρός σήμερα
Προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τοπικές βροχές σε Χαλκιδική, Σποράδες, Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και παροδικές καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη (κυρίως στα βόρεια τμήματα) και πιθανόν στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθεί κατά τόπους παγετός.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 5 βαθμούς), 5 έως 11 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 7 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 2 έως 10 βαθμούς), 12 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 8 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 15 έως 18 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, στο υπόλοιπο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Κεντρικό Ιόνιο μέτριοι 4-5 μποφόρ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα νοτιότερα τμήματα, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στη Χαλκιδική.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.