Search

Καθήλωσε και συγκλόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης στην εκδήλωση μνήμης για την Ελένη!

Συγκίνησε και καθήλωσε όσους παρακολούθησαν την διαδικτυακή  εκδήλωση που έγινε στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη που δολοφονήθηκε στο 2018 στη Ρόδο ο πατέρας της Γιάννης Τοπαλούδης.

Αναβίωσε το δράμα που έζησε και συνεχίζει να ζει  μαζί με τη σύζυγό του,  ζήτησε να είναι αυστηρός ο ποινικός κώδικας  ώστε η ισόβια κάθειρξη να είναι ισόβια και να μην μειώνεται.  Περιέγραψε την προσωπικότητα του παιδιού του που μεγάλωσε  με αρχές αξίες ιδανικά. ΄Μίλησε για το κορίτσι που είχε όνειρα που ήθελε να τα κάνει πράξη και κάποιοι της στέρησαν το δικαίωμα αυτό σκοτώνοντας τη.

Μίλησε ο πατέρας της Ελένης και για κάποιες ελλείψεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ότι αφορά δομές υποστηρικτικές σε περιστατικά βιας και κυρίως έμφυλης βιας. ¨Όπως τονίστηκε το Πανεπιστήμιο διαθέτει δομές και συνεχώς θα τις ενισχύει.

Καθήλωσε ο κ. Τοπαλούδης λέγοντας πως εκείνος και η κ. Κούλα Αμουρτίδου βρήκαν το κουράγιο και επικοινωνούν καθημερινά με την 24χρονη Γεωργία Μπίκα που έπεσε θύμα βιασμού  για να της συμπαρασταθούν αφού έμαθαν πως δεν έχει γονείς και  μονάχη  σηκώνει το  δικό της Σταυρό.

Το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη θα πάρει χώρος του Πανεπιστημίου

Το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη θα πάρει μια αίθουσα ή χώρος το Πανεπιστημίου  Αιγαίου στη Ρόδο  όπως ανακοίνωσε ανοίγοντας την εκδήλωση μνήμης  και τιμής για την Ελένη Τοπαλούδη που πραγματοποιείται διαδικτυακά η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

« Είναι η χειρότερη πλευρά έμφυλης  βίας  που κτύπησε το πανεπιστήμιου Αιγαιόυ.   Μια νέα γυναίκα που κοίταγε μπροστά τη ζωή  έφυγε . Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν είμασταν κοντά στην οικογένεια της Ελένης. Η σκέψη μας ήταν και παραμένει δίπλα τους.   Δεν μπορώ να φανταστώ να βρεθώ  ως γυναίκα και ως μητέρα στη θέση τους. Ευελπιστούμε να βρίσκεται το κουράγιο για να αντιμετωπίζετε αυτό που έγινε. Για να τιμήσουμε τη μνήμη  της πρέπει να σταθούμε  στο τι η δολοφονία της σηματοδοτεί.  Αυτό προσπάθησα να αναδείξω από την πρώτη ημέρα που συνέβει το τραγικό γεγονός. Θέλουμε να αναδείξουμε πως αυτού του είδους  οι απάνθρωπες συμπεριφορές που καταλήγουν στη δολοφονία μιας γυναίκας οποιαδήποτε γυναίκας είναι τόσο βαθιά ριζωμένες σε πρότυπα στερεότυπα.  Είναι υποχρέωση  όλων μας να στηλιτεύσουμε και να καταδικάσουμε τέτοια φαινόμενα. Να αναδείξουμε τον απάνθρωπο χαρακτήρα τους. Πολλά έχουν ειπωθεί για τη γυναικτονία και από το Πανεπιστήμιο μας», τόνισε η κ. Χρυσή Βιτσιλάκη

«Προσπαθούμε είπε η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου  να αναδεικνύουμε  ό τι πρέπει να συνδράμουμε όλοι  από όποια θέση  και αν βρισκόμαστε και να ευαισθητοποιήσουμε τη νεά γενιά  και τους πολύ μεγαλύτερους . Πρέπει να αναδεικνύονται  αυτά από την ελληνική κοινωνία. Το παρήγορο είναι ότι  υπάρχει αρκετή ευαισθητοποίηση. Δεσμεύομαι από την  πλευρά του Πανεπιστημίου καθώς ασχολούμαι με το θέμα να  συστρατευθούμε όλοι   μας σε ένα αέναο αγώνα ομιλιών δράσεων ερευνών που θα αναδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα  να σταματήσουμε  τέτοιες συμπεριφορές .

Στη σημερινή ημέρα μνήμης και στο πρόσωπο της τραγικής φιγούρας της Ελένης που τόσο νωρίς χάθηκε  βλέπουμε τη χειρότερη έκφανση του που μπορεί να φθάσει η κλασική πατριαρχική αντίληψη  για το ρόλο και τη θέση  της γυναίκας .

Να απευθυνθώ στον κ. Τοπαλούδη και να τον ευχαριστήσω  που είναι εδώ και βρίσκει τη δύναμη και το κουράγιο  να ανέβει ένα επίπεδο  από την οδύνη
συνδράμει στην  προσπάθεια να τιμηθεί η  Ελένη και να αναδειχθεί στην κοινωνία πως και γιατί οι γυνακοκτονίες πρέπει να εξαλειφθούν από την ελληνική κοινωνία Για να γίνει  αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά. ΄Θα εισηγηθώ να ονοματιστεί μια αίθουσα στη Ρόδο ή ένας χώρος  με το όνομα της Ελένης ώστε να θυμίζει αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορα», τόνισε η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συγνώμη γιατί η φοιτητική μέριμνα δεν προστάτευσε την Ελένη ζήτησε στη συνέχεια η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Φρατζή.

«Συγνώμη ζητούμε από τους δύο γονείς για τη μέριμνα που δεν υπήρξε . Εκφράζουμε την ειλικρινή συμπαράσταση και θέλουμε να παλέψουμε για την εξάλειψη της έμφυλης βιας»

Τοπαλούδης  Σκέψεις ψυχής που καθήλωσαν στο κοινό

«Καταθέτω σκέψεις ψυχής όπως κάνουν οι χαροκαμένοι γονείς τόνισε ο κ.Τοπαλούδης ξεκινώντας την τοποθέτηση του.

«Αγαπητοί συμμετέχοντες, αυτό που παρουσιάζω σήμερα είναι το ταξίδι της ζωής που ξεκινάει από όταν κάποιοι αποφασίζουν να γίνουν γονείς. Συνεχίζεται με τον ερχομό του παιδιού με τις σπουδές  και τη δημιουργία οικογένειας. Μεγαλώσαμε την Ελένη μας με αξίες ιδανικά. Η Ελένη ήταν ένα δοτικό χαμογελαστό κορίτσι. Βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη. ¨Ηρθε η στιγμή να ανοίξει τα φτερά της για να πετάξει στον πανεπιστημιακό μικρόκοσμο» τόνισε ο κ. Γιάννης Τοπαλούδης περιγράφοντας την προσωπικότητα της κόρης του Ελένης

«Τέλος  Σεπτεμβρίου του  2015. Χαρά και άγχος μαζί για το νέο της περιβάλλον. ¨Ηρθαμε στη Ρόδο για να φτιάξουμε το νέο της σπιτικό. Πρώτη ημέρα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. ¨Ηρθαμε με γλυκά για το  καλό της προσαρμογής . Φιλίες οικογενειακές στιγμές, χαρούμενες στιγμές. 28 Νοεμβρίου του 2018 ήταν το μαρτυρικό τέλος της επίγειας ζωής της
Ελένης μας . Μάθαμε αυτό που έγινε δύο ημέρες μετά.  Σταμάτησε για μας ο χρόνος. Στιγμές ανείπωτης τραγωδίας που καμία οικογένεια να μην περάσει εύχομαι» είπε ο τραγικός πατέρας.

Τα πράγματα της Ελένης μας είναι η ψυχή της 

Συγκλόνισε στη συνέχεια ο κ. Τοπαλούδης περιγράφοντας όσα έζησε όσα βίωσε όσα αισθάνονταν  όταν κατά τη διάρκεια των ερευνών για τη δολοφονία του παιδιού του στη Ρόδο βρέθηκε να μαζεύει τα πράματα της από το σπίτι που έμενε.

Δεν ήθελε όπως είπε να αφήσει τίποτε από τα προσωπικά αντικείμενα της κόρης του πίσω. Ούτε τις μασημένες τσιχλίτσες, ούτε τα φρουτάκια της . Ούτε τα αποτσίγαρα τα τελευταία. Ούτε τις τρίχες από τη βούρτσα της .

« Στιγμές ανείπωτης τραγωδίας. Ήρθαμε με τον αδελφό μου στη Ρόδο.  Το πιο τραγικό να μαζεύεις τα πραγματάκια του παιδιού σου που δεν υπάρχει πια.  Το τελευταίο αποτσίγαρο τη βούρτσα με τα  μαλλιά της τα φρουτάκια της τις μισομασημένες τσίχλες της. Τα μάζεψα όλα για να την αισθανόμαστε εγώ και η μητέρα της δίπλα μας» τόνισε συγκλονίζοντας το κοινό ο κ. Τοπαλούδης.

Μίλησε για τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στο δράμα της οικογένειας. Είπε για τον ξενοδόχο που δεν τον άφησε να πληρώσει .

“Απλοί άνθρωποι ήταν εκείνοι που  μας συμπαραστάθηκαν. Το πιο συγκλονίστικό ήταν το ταξίδι της επιστροφής. Να επιστρέφεις έχοντας το φέρετρο του παιδιού σου στο αεροπλάνο και να παρακαλάς τον πιλότο να πετάξει το σκάφος πιο ψηλά μήπως και δεις τη μορφή της στα σύννεφα. Προσγείωση στον Εβρο και τακτοποίηση της Ελένης στο αιώνιο σπιτικό της. Η κηδεία της Ελένης μας ήταν η τελευταία  πράξη  του δράματος. Η απώλεια τότε  γίνεται κάρβουνο  που καίει τα σωθικά σου συνεχώς» περιέγραψε ο κ. Τοπαλούδης.

Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη μίλησε για την ημέρα που κάποιος υπάλληλος του Πανεπιστημίου πρόσβαλε την Ελένη γιατί υπερασπίστηκε ένα συμφοιτητή της που δεν είχε κάρτα σίτισης.

“Είναι δυνατό να προσβάλουν το παιδί μας.  Δεν έγινε τίποτε για αυτό . Και η Γραμματεία δεν έπρεπε να κλείνει τόσο νωρίς και τα παιδιά να μην προλαβαίνουν για τις υποθέσεις τους.Λίγη ευαισθησία δεν βλάπτει. Αγκαλιάστε τα παιδιά μας Αγαπήστε τους φοιτητές” τόνισε αναφερόμενος όπως διευκρίνισε για όλα τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Τοπαλούδης τόνισε πως η Ελένη χαιρόταν να βοηθάει τους συμφοιτητές  και τις συμφοιτήτριες της . Έδινε απλόχερα τις σημειώσεις της για να διαβάζουν όλοι.

Αυτές οι σημειώσεις έσωσαν μια άλλη φοιτήτρια. Η κοπέλα αυτή ήρθε από την Κρήτη στο μνημόσυνο της  Ελένης μόνο και μόνο όπως  είπε ο κ. Τοπαλούδης για να πει ευχαριστώ στην Ελένη και στην οικογένεια της για τις σωτήριες σημειώσεις. Πήγε να πει  ευχαριστώ για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη στην κοπέλα τη φίλη τη συμφοιτήτρια που έσβησε στα βράχια της Λίνδου.

Ήρθε από την Κρήτη να πει ευχαριστώ 

«Η κοπέλα ήρθε στο  ετήσιο μνημόσυνο  για να πει ευχαριστώ στην Ελένη.  Αυτό  το ευχαριστώ μένει.  Η Ελένη μας συμμετείχε σε πολλές άλλες δραστηριότητες Υποστήριζε τους πρόσφυγες και με τρόφιμα. Προσπαθούσε αγαπούσε αυτό που ήθελε να πετύχει στη ζωή της», είπε.

Ο κ. Τοπαλούδης όμως δεν μάσησε τα λόγια του . Μίλησε για το βιασμό της Ελένης ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία της .

Τι συμβαίνει στη Ρόδο πραγματικά;

«Της έδωσαν χάπι βιασμού. Τη βίασαν και τη βιντεοσκόπησαν. Τρια καλόπαιδα με  χάπι βιασμού . Πήγε να κάνει καταγγελία  στην αστυνομία όμως οι αστυνομικοί την έδιωξαν γιατί είχε περάσει μια εβδομάδα από το συμβάν . Της είπαν βρες το βίντεο και φέρτο μας. Το λέω με πόνο ψυχής. Και οι δύο αστυνομικοί έδωσαν οικειοθελώς κατάθεση στην ανακρίτρια. Αυτό δεν μας παραξενεύει; Τι συμβαίνει στη Ρόδο και σε κάθε τουριστικό μέρος; Υπάρχουν κυκλώματα βιαστών επαγγελματίες του είδους;Πιθανολογώ ναι.Και μάλιστα χρησιμοποιούν δολώματα που ήταν φοιτήτριες και έπεσαν στα νύχια κυκλωμάτων. Προτείνω και  προκαλώ  το Πανεπιστήμιο  Αιγαίου να βρει τα στοιχεία βιασμών φοιτητριών  της τελευταίας  10ετίας 15ετίας. Αυτά θα είναι π όμως πλασματικά γιατί  τα περισσότερα κορίτσια καταπίνουν την πράξη. Εκεί  χρειάζεται τη δύναμη για να κάνουν τις καταγγελίες  που πρέπει.  Είναι άγνωστες αυτές οι συμμορίες; Όλες αυτές οι εγκληματικές φυσιογνωμίες είναι γνωστές, Η σιωπή είναι συνενοχή . Να μη σωπαίνουμε», τόνισε.

Οι γονείς να αγαπούν τα παιδιά τους πραγματικά

Μίλησε ο κ. Τοπαλούδης  για τους γονείς που πρέπει να αγαπούν τα παιδιά τους πραγματικά όχι μόνο με το να τους δίνουν χρήματα για να τα ξεφορτώνονται.

“Η αγάπη προς τη μάνα σημαίνει αγάπη προς τη γυναίκα και την ίδια τη ζωή. Ίσως έτσι αντιμετωπίσουμε τις γυναικοκτονίες. Το μήνυμα  που βγαίνει  είναι πως το ταξίδι της ψυχής της Ελένης μας συνεχίζεται μέσα από τις δράσεις.  Η ψυχή της Ελένης μας θα ταξιδέψει μέσα από τα ρούχα της που πήραν μέρος στην έκθεση Shes Gone. Της άρεσαν τόσο τα ταξίδια και δεν πρόλαβε να τα κάνει .Αυτές οι δράσεις να γίνουν φάρο σε κάθε γυναίκα.  Να ορθώσουν τα κορίτσια  το ανάστημα τους.  Εμείς επικοινωνούμε με την 24χρονη Γεωργία στη Θεσσαλονίκη για  να την κάνουμε να αισθανθεί πως έχει δίπλα της την Κούλα και τον Γιάννη. Γιατί το κορίτσι δεν έχει γονείς”, τόνισε.

Έτσι να κάνουμε  ως κοινωνία.  Καμία άλλη Ελένη, Γαρουφαλιά, Ζωή και  Καρολάιν τόνισε ο κ. Τοπαλούδης που ζήτησε η ποινή της ισοβίου καθείρξεως να είναι πραγματική και να μην μειώνεται.

Μοιραστείτε το