Ο Έβρος και η Θράκη αποτέλεσαν για χρόνια περιοχές χαμένων αναπτυξιακών ευκαιριών. Η γεωγραφική απόσταση από το κέντρο, η διασυνοριακότητα (που στην περίπτωση αυτή για πολλούς λόγους λειτουργούσε αρνητικά) και η απουσία στοχευμένων κινήτρων που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες, αποτέλεσαν τα εμπόδια στην ανάπτυξή της.
Του Σταύρου Κελέτση *
Η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε από την αρχή διάθεση διαφορετικής αντιμετώπισης της ευαίσθητης αυτής περιοχής. Ένα σημαντικό βήμα έγινε με τη σύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Η επιτροπή έκανε σημαντική δουλειά και κατέληξε σε ένα ρεαλιστικό πόρισμα που μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα βάσει της οποίας θα πορευτούμε από εδώ και στο εξής. Αυτό σε συνδυασμό μα μια σειρά εξελίξεων και πρωτοβουλιών μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη μοίρα της.
Η γεωστρατηγική θέση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης τόσο από στρατιωτικής όσο και από εμπορικής άποψης το έχει θέσει στο επίκεντρο του εσωτερικού αλλά κυρίως του διεθνούς ενδιαφέροντος. Έτσι προέκυψε η αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ενδιαφέρον μεγάλων κοινοπραξιών, που το διεκδικούν στον διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μαζί με το λιμάνι και το αεροδρόμιο, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου σε ηλεκτροκίνητη και διπλής κατεύθυνσης δημιουργεί ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών με προσανατολισμό τις χώρες της Ανατολικής και της Βόρειας Ευρώπης. Ο Έβρος, μια περιοχή που συνδυάζει τις μεταφορές παντός είδους (θαλάσσιες, σιδηροδρομικές και αερομεταφορές) μαζί με το μεγάλο έργο του LNG (σταθμού υγροποιημένου αερίου) και τον Αγωγό Φυσικού Αερίου μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικά ελκυστικό εμπορικό και ενεργειακό κόμβο με μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική.
Στα μεγάλα αυτά έργα υποδομών, έρχονται να προστεθούν οι ειδικές προβλέψεις του νέου αναπτυξιακού νόμου για τη Θράκη και τον Έβρο ειδικότερα. Ο νόμος περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την επιδότηση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα, επίσης δε επιπλέον μοριοδότηση των επενδυτικών σχεδίων για τον Έβρο, τη Ροδόπη και την Ξάνθη.
Είναι προφανές πως με τις παραπάνω στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ο Έβρος και η Θράκη διεκδικούν έναν καινούριο ρόλο. Ένα ρόλο πρωταγωνιστή στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
* Ο κ. Σταύρος Κελέτσης είναι βουλευτής ΝΔ – Έβρου