23 Νοεμβρίου 2024

Νέες παρεμβάσεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης

Στην ανασκαφική έρευνα που εκπονείται τα τελευταία χρόνια της πανδημίας στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η Αρχαιολόγος, προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών -Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Φένια Παρδαλίδου.

Ως γνωστόν οι εργασίες μέχρι το 2014 εκπονούνταν υπό την επίβλεψη του κ. Ματθαίου Κουτσουμανή (Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης) και όσο υπήρχε η χρηματοδότηση από τον Δήμο Διδυμοτείχου, συνεπικουρούμενη χρηματοδότησης από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Στο διάστημα της απραξίας μέχρι το 2019, συγχωνεύθηκαν οι Εφορίες Προϊστορικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την αλλαγή του Οργανογράμματος του ΥΠ.ΠΟ, κάθε περιφερειακή ενότητα απόκτησε την δική της Εφορεία.

Έτσι, από το 2018 και αφού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου επανδρώθηκε ικανοποιητικά, η Πλωτινόπολη ήταν στις άμεσες προτεραιότητες της, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ 2014-2020 όπου μέσα σε αυτό εντάχθηκε και εκπονείται η κατασκευή ενός μόνιμου στεγάστρου που θα προστατεύει όλο τον Αρχαιολογικό χώρο της περιοχής , ώστε αυτός να καταστεί επισκέψιμος.

  

«Πρόκειται για ένα Υποέργο που ουσιαστικά λειτουργεί προπαρασκευαστικά και συμπληρωματικά σε μελλοντικές εργασίες κατασκευής υπό την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ» τονίζει η κ. Παρδαλίδου και συμπληρώνει ότι, «Η ανασκαφική έρευνα στο χρονικό αυτό διάστημα βοήθησε  στο να έρθει στο φως η συνέχεια του εντυπωσιακού δείγματος υδραυλικής αρχιτεκτονικής , η συνέχεια των τοίχων, των αγωγών,  καθώς και αρκετών κινητών ευρημάτων. »

Χρειάζεται υπομονή μέχρι την κατασκευή του μόνιμου στεγάστρου στον χώρο τονίζει η κ Παρδαλιδου ώστε να καταστεί ο χώρος μόνιμα επισκέψιμος, μάλιστα στα σχέδια της υπηρεσίας είναι να προταθεί ένας Αρχαιολογικός περίπατος μεταξύ της Πλωτινούπολης και του Βυζαντινού Μουσείου όπου εκτίθεται  (προς το παρόν)  μέρος των ευρημάτων της ανασκαφής. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι η πλειονότητα των ευρημάτων θα μεταφερθεί στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται ήδη στη φάση της ολοκλήρωσης.

Την Άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει η συντήρηση των μοναδικών ψηφιδωτών που έχουν ανακαλυφθεί τα οποία θα ενταχθούν ως φωτογραφικό υλικό στην έκδοση ενός ενημερωτικού εντύπου στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα καθώς και ενός εντύπου για όσους έχουν προβλήματα όρασης.

 

 

Πηγή: EΡΤ Ορεστιάδας 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ