22 Νοεμβρίου 2024

Ομάδα εργασίας θα μελετήσει την οικοδομική δραστηριότητα στη Θράκη

Το 2022 οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ήταν 692 και το 2023 ήταν 750. Τα στοιχεία αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-παράρτημα Θράκης, προκειμένου να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση της οικοδομικής δραστηριότητας όχι μόνο στη Ροδόπη αλλά σε ολόκληρη τη Θράκη. Την εξέλιξη έκανε γνωστή μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να οριστεί και ομάδα εργασίας που θα αναλύσει τα στοιχεία αυτά και θα μελετήσει τον αντίκτυπο που έχουν στην τοπική οικονομία. «Θα δούμε τι θα μπορούσαμε να πούμε γι’ αυτές τις άδειες. Ας πούμε είναι οι ανεγέρσεις; Γιατί όταν μιλάμε για οικοδομική δραστηριότητα κυρίως αναφερόμαστε στο να δοθούν περισσότερα τετραγωνικά στην πόλη. Άρα μιλάμε για ανέγερση ή για προσθήκη», εξήγησε.

Πολύ λόγοι πίσω από τις άδειες

Οι 1.442 οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν την τελευταία διετία στη Ροδόπη συμπεριλαμβάνουν κατεδαφίσεις, άδειες για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, άδειες για εργασίες θερμομόνωσης των κτιρίων, ακόμα και για εσωτερικές διαρρυθμίσεις των κτιρίων. «Πολλά γίνονται AIRBNB και εκεί χρειάζονται άδεια ή πολλά παλιά κτίσματα πριν από το 1980 χωρίζονται στα δύο», σημείωσε ο Δημήτρης Λουρίκας.

Η ομάδα εργασίας που αναμένεται να συσταθεί στο ΤΕΕ σχεδιάζεται να μελετήσει την οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας πενταετίας και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα καθώς, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, μία οικοδομική άδεια «είναι κάτι γενικό» κι ανέλυσε τα εξής: «Να φανταστείτε ότι οι ανεγέρσεις πρέπει να είναι ένα ποσοστό κοντά στο 10 με 20%, δεν είναι το τεράστιο ποσοστό το οποίο θα περιμέναμε να υπάρχει, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες γι’ αυτό. Τα υλικά έχουν αυξηθεί, τα δάνεια δίνονται δύσκολα, η οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, ο φόβος, όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι τόσο θετικό, αλλά σε σχέση με το παρελθόν πάμε λίγο καλύτερα. Κάτι κινείται αλλά αυτό γίνεται κυρίως με τα προγράμματα που τρέχουν. Είτε είναι το Εξοικονομώ, είτε οτιδήποτε άλλο».

Εφόσον μελετηθεί η οικοδομική δραστηριότητα σε βάθος πενταετίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο θα υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν εντοπίσει ή «εάν κρίνουμε τι διάθεση υπάρχει, τι δυνατότητα υπάρχει και κατά πόσον υπάρχει θέληση και βούληση. Το βασικό είναι το στατιστικό στοιχείο το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη, γιατί όταν μιλάμε για οικοδομική δραστηριότητα στο μυαλό των περισσότερων είναι οι ανεγέρσεις».

Το ενδιαφέρον στοιχείο που επίσης θα μελετήσει το ΤΕΕ είναι η δραστηριότητα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Θράκης ξεχωριστά.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ