23 Νοεμβρίου 2024

Πού αποδίδονται τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ

Υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν εντοπιστεί στην περιοχή κοντά στον παλιό πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, όπως ανέφεραν Ουκρανοί αξιωματούχοι νωρίτερα.
Αφότου η Ρωσία είπε ότι είχε πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι εντοπίζει υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας Γάμμα στη ζώνη του Τσερνομπίλ. 

Ανέφερε ότι τα επίπεδα «δεν ήταν κρίσιμα», αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες για την αύξηση, σύμφωνα με το Associated Press και το Reuters.

Η Επιθεώρηση απέδωσε την αύξηση της ραδιενέργειας στη «διαταραχή του επιφανειακού εδάφους λόγω της μετακίνησης μεγάλης ποσότητας βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού μέσα στην απαγορευμένη ζώνης και λόγω της απελευθέρωσης μολυσμένης ραδιενεργής σκόνης στον αέρα».

Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την απόδοσή τους στη διαταραχή του εδάφους, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Guardian, Hannah Devlin.
Ο καθηγητής Τομ Σκοτ, ειδικός σε πυρηνικά στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος ήταν σε επαφή με την ουκρανική ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Τσέρνομπιλ, είπε:

«Τα επίπεδα ακτινοβολίας έχουν ανέβει, κάτι που σε κανονικούς καιρούς θα ήταν πολύ ασυνήθιστο, αλλά δεν είναι επίπεδα που θα με ανησυχούσαν πραγματικά ή θα με πανικόβαλλαν.» 

Ο Σκοτ είπε, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι προκλήθηκε από τη διαταραχή του εδάφους, ότι δεν ταιριάζουν απόλυτα με τα δεδομένα αυτόματης παρακολούθησης που είχε δει, τα οποία έδειχναν τα υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο δεν έχει χώμα.

Τα πιο τοξικά πυρηνικά απόβλητα είναι εγκλωβισμένα σε μια τσιμεντένια σαρκοφάγο μέσα στον αντιδραστήρα Νο 4, που καλύπτεται από μια μεγάλη μεταλλική δομή σε σχήμα τόξου. Ο Σκοτ είπε ότι το μεταλλικό εξωτερικό μπορεί να καταστραφεί από τα πυρά, αλλά «θα χρειαζόταν κάτι στοχευμένο και ουσιαστικό» για να καταστρέψει την εσωτερική τσιμεντένια σαρκοφάγο και να προκαλέσει μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας.

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ