20 Σεπτεμβρίου 2024

Ροδόπη και Βόρειος Έβρος «αιμορραγούν» οικονομικά, λόγω Βουλγαρίας και Τουρκίας

Η διαρκώς επιδεινούμενη ακρίβεια στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις αρκετά φθηνότερες τιμές σε Βουλγαρία και Τουρκία «στέλνουν» τους μόνιμους κατοίκους Ροδόπης και Βορείου Έβρου στις γειτονικές χώρες για ανεφοδιασμό καυσίμων, τρόφιμα, προϊόντα, είδη λιανεμπορίου.

Η «αιμορραγία» χρήματος από την τοπική αγορά έχει αυξηθεί εκθετικά τους τελευταίους μήνες ενεργειακής κρίσης και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες διαστάσεις θα κορυφωθεί το φαινόμενο, με τους κινδύνους λουκέτων σε μικρά μαγαζιά των δύο νομών εμφανείς, με αρνητικό ντόμινο στον εργασιακό χάρτη.

Στο σημείο να χαρακτηρίσει τη διασυνοριακότητα «κατάρα», έφτασε ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Η διασυνοριακότητα ενώ λένε θεωρητικά ότι είναι ευλογία για μία περιοχή, και σε αυτό το θέμα αλλά και σε άλλα, δυστυχώς είναι κατάρα. Είναι μία συνεχής οικονομική αιμορραγία. Επομένως, δεν αρκούν κάποια οριζόντια μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν με το fuel pass. Για να εξαλείψουμε τις ανισότητες, πρέπει να δούμε μία έξτρα ενίσχυση όλων των κατοίκων των περιοχών που συνορεύουν με χώρες στις οποίες η διαφορά στα καύσιμα είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο για ν’ ανακουφιστούμε εμείς αλλά θεωρούμε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει σε συνεργασία με τα Σωματεία Βενζινοπωλών, ότι θα έχει περισσότερα κέρδη το κράτος μέσα από την φορολόγηση. Πολύ απλά, η αύξηση του τζίρου θα φέρει αύξηση εσόδων στο κράτος», δήλωσε αναλυτικά και επαναδιατύπωσε την πρόσφατη πρότασή του για θεσμοθέτηση μόνιμου fuel pass για τους μόνιμους κατοίκους της μεθορίου, για την οποία δεν έλαβε καμία απάντηση από την κυβέρνηση:

«Δεν θέλουν να κάνουν μία τέτοια ενέργεια, που με το δικό τους σκεπτικό δεν είναι οριζόντια για να επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες. Σίγουρα όλοι οι Έλληνες υποφέρουν από την τεράστια αύξηση στα καύσιμα, αλλά περισσότερο εδώ που έχουμε συνεχή αιμορραγία προς Τουρκία και Βουλγαρία. Πρέπει να το δουν τα Υπουργεία. Απάντηση επίσημη στην επιστολή που είχα στείλει προ μηνών (για τη θεσμοθέτηση fuel pass στη Θράκη) δεν πήρα από τον κο Γεωργιάδη και τον κο Σταϊκούρα. Θεωρώ ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθεί, γι’ αυτό πρέπει να το εξετάσουμε σοβαρότατα».

Ο Βόρειος Έβρος σε απόγνωση
Η διαρκής υποβάθμιση της τουρκικής λίρας δεν πλήττει την τσέπη μόνο των Τούρκων πολιτών αλλά και των καταστηματαρχών στο Βόρειο Έβρο, αφού με τις τιμές να έχουν πέσει στην Τουρκία ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταναλώνουν εκτός συνόρων.

«Υπήρχε αιμορραγία όταν η ισοτιμία ευρώ-τουρικής λίρας ήταν 1 προς 4. Τώρα που είναι 1 προς 17μιση φαντάζεστε τι γίνεται, πόσο μάλλον με την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μου. Συνεχίζεται αυτή η αιμορραγία και μάλιστα κάθε μέρα είναι κλιμακούμενη με ανοδικές τάσεις. Φεύγουν πάρα πολλά χρήματα, τα οποία στερείται η τοπική οικονομία. Ο εμπορικός κόσμος εδώ είναι σε απόγνωση και θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας.

Εξήγησε μάλιστα πως το οικονομικό πρόβλημα είναι συγγενές με το δημογραφικό, προοικονομώντας «τραγικά αποτελέσματα» εάν η πολιτεία δεν δράσει άμεσα κι αποτελεσματικά: «πέρα το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικό όπου δεν γίνονται κινήσεις ν’ αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, έστω και μεσομακροπρόθεσμα, εάν δεν μπορούν να εφαρμόζουν ενισχυτικά μέτρα, ώστε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία, δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τραγικά αποτελέσματα».

Καταγγελία: Αδικήθηκε η επαρχία από το «Τρίτσης»
Στο περιθώριο της συνέντευξης, υπό την ιδιότητα του προέδρου ΠΕΔ ΑΜΘ κατήγγειλε πως το «Αντώνης Τρίτσης» αδίκησε τους επαρχιακούς Δήμους ευνοώντας τα αστικά κέντρα. «Οι εντάξεις στο “Αντώνης Τρίτσης” έχουν τελειώσει. Ό, τι ήταν να ενταχθεί εντάχθηκε, με τις ανισότητες που έχουμε αναδείξει στο παρελθόν. Έπεσαν κάποια λεφτά, αλλά με άνισο και άδικο τρόπο» είπε και κατέγραψε τρία αρνητικά στοιχεία του προγράμματος:

«Πρώτον, το “Τρίτσης” τιμώρησε τους Δήμους που είχαν μεγάλη απορροφητικότητα από το Φιλόδημος. Δεύτερον, ευνόησε αστικούς Δήμους της Αθήνας ξεκάθαρα. Τρίτον, δεν έδωσαν βάρος στους επαρχιακούς Δήμους που έχουν τεράστια προβλήματα με ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία […]. Περισσότερο τους ένοιαξε να κάνουν έργα βιτρίνας».

Θωρακισμένο «όχι» στον χρυσό
Σχολιάζοντας την πρόσφατη πρωτοβουλία της ΠΕΔ ΑΜΘ ν’ αναλάβει τη δικηγορική υποστήριξη επιχειρηματολογίας κατά των ερευνητικών γεωτρήσεων χρυσού στη Θράκη, γνωστοποίησε πως «ήδη έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που πρέπει, για να έχουμε τη νομική και την επιστημονική θωράκιση, βέβαια τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά» και ξεκαθάρισε πως η λειτουργία χρυσωρυχείων είναι «ένα υπερτοπικό ζήτημα, δηλαδή δεν αφορά μόνο τους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών, Αρριανών και Αλεξανδρούπολης, αφορά όλη την Περιφέρειά μας». Στόχος της ΠΕΔ είναι «να έχουμε ένα οπλοστάσιο με όλα τα επιχειρήματα, ώστε να μην προχωρήσουν καθόλου οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Τρέχουν οι διαδικασίες και θα δούμε εκ του αποτελέσματος τι πετύχουμε» είπε.

Αναφορικά με την πρόσφατη πρωθυπουργική δέσμευση, ότι ο χρυσός δεν θα προχωρήσει εάν δεν το θέλει η κοινωνία, ο Βασίλης Μαυρίδης αντέτεινε το ότι η τοπική κοινωνία ήδη έχει εκφραστεί άρα το υποθετικό «αν» παραμένει ανησυχητικό. «Προέκυψε η δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι εάν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία δεν θα προχωρήσουν. Εμένα θα με ικανοποιούσε περισσότερο να έλεγε, αφού δεν το θέλει η τοπική κοινωνία, δεν θα γίνουν. Γιατί έχουμε αποδείξει ότι δεν το θέλουμε. Οι τοπικές κοινωνίες εκφράζονται μέσα από τους θεσμούς, δηλαδή τα Δημοτικά Συμβούλια, το Περιφερειακό Συμβούλιο και το συμβούλιο της ΠΕΔ ΑΜΘ που έχουν εκφραστεί. Είναι δεδομένο ότι δεν το θέλει η τοπική κοινωνία. Δεν υπάρχει ζήτημα να το συζητήσουμε ή όχι» δήλωσε.
 

Πηγή: xronos.gr

 

Μοιραστείτε το