Η Revolut είναι ένα από τα νέα ψηφιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν αποκλειστικά online, χωρίς φυσικά καταστήματα.
Με περισσότερους από 45 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 9 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη.
Το 2023 σχεδόν τριπλασίασε τα έσοδά της, αγγίζοντας τα 1,8 δισ. στερλίνες, χάρη σε γρήγορο άνοιγμα λογαριασμών και ανταγωνιστικές ισοτιμίες μέσα από ένα εύχρηστο ψηφιακό περιβάλλον.
Ωστόσο, πίσω από την επιτυχία, ένα αφιέρωμα του BBC αποκαλύπτει σκοτεινές πτυχές της εμπειρίας χρήσης. Η περίπτωση του Jack –ενός εκ των 10.000 θυμάτων απάτης μόνο πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο– ρίχνει φως στις αδυναμίες της πλατφόρμας.
Ο Jack δέχθηκε τηλεφώνημα από απατεώνες και εν αγνοία του ενέκρινε ύποπτες συναλλαγές. Όταν αντιλήφθηκε την απάτη, επικοινώνησε άμεσα με τη Revolut μέσω του chatbot της εφαρμογής, ζητώντας να παγώσει ο λογαριασμός του. Μέχρι να καταφέρει να μιλήσει με το κατάλληλο τμήμα είχαν ήδη χαθεί επιπλέον 67.000 λίρες. Συνολικά, έχασε 165.000 λίρες.
Ο ίδιος καταγγέλλει πως οι δράστες κατάφεραν να παρακάμψουν τη διαδικασία αναγνώρισης προσώπου για την είσοδο από νέα συσκευή, υποβάλλοντας selfie που ο ίδιος δεν είχε ποτέ τραβήξει. Όταν ζήτησε από τη Revolut να του δείξει τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε, έλαβε την απάντηση ότι δεν είχε αποθηκευτεί.
Ο Jack εκτιμά επίσης ότι οι 137 διαδοχικές πληρωμές σε τρεις νέους παραλήπτες μέσα σε μία ώρα θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό. Όπως εξηγεί η ειδικός σε θέματα απάτης Nina Kerkez της LexisNexis, τέτοιες ενέργειες συνήθως θεωρούνται “κόκκινη σημαία”, με τις περισσότερες τράπεζες να επικοινωνούν άμεσα με τον πελάτη σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες για απάτη η Revolut
Το 2023, η Revolut συγκέντρωσε σχεδόν 10.000 καταγγελίες απάτης στην πλατφόρμα Action Fraud του Ηνωμένου Βασιλείου – 2.000 περισσότερες από τη Barclays και διπλάσιες από τη Monzo.
Η δημοσιογραφική έρευνα του Panorama του BBC μίλησε με οκτώ πρώην εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι περιέγραψαν ένα περιβάλλον πίεσης και εμμονής με την ταχύτατη ανάπτυξη, εις βάρος της ασφάλειας.
Όπως ανέφερε πρώην συνεργάτης: «Η προστασία των προϊόντων από οικονομικό έγκλημα ήταν πάντα δευτερεύουσα προτεραιότητα σε σχέση με την ανάπτυξη και την προώθηση νέων υπηρεσιών».
Η Revolut, από την πλευρά της, δηλώνει ότι έχει επενδύσει σημαντικά στην ενίσχυση της ομάδας πρόληψης οικονομικού εγκλήματος, η οποία σήμερα αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου προσωπικού της.