Τους λόγους και το έδαφος συνολικότερα επί του οποίου η Ελλάδα δύναται να μετατραπεί σε κόμβο φυσικής και εμπορικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος, μιλώντας νωρίτερα στο 4ο Power & Gas Forum .
Ειδικότερα, ο κύριος Σιφναίος υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο του παρόντος και του μέλλοντος και όχι απλώς καύσιμο-γέφυρα όπως συνήθως χαρακτηρίζεται, γεγονός που αναδεικνύει την σημασία ανάπτυξης μιας σειράς υποδομών αερίου. Με δεδομένη μάλιστα την απότομη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και την ενίσχυση του ρόλου του LNG, ο κ. Σιφναίος εκτιμάει η παραγωγική δυνατότητα LNG παγκοσμίως θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ θα υπάρξει και μια ισορροπία παραγωγής και ζήτησης. Κατά την άποψη του ίδιου, η πτώση της ζήτησης που καταγράφεται σήμερα έχει περιστασιακό χαρακτήρα και θα ανακάμψει. Συμπλήρωσε ακόμη ότι στην «εξίσωση» της περιοχής θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας «Ουκρανία». Αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο μετά το πέρας του πολέμου, ωστόσο, προκύπτει ένα «κενό» στη ζήτηση που υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές στην εκεί περιοχή για να καλυφθεί.
Τέλος, ο κ. Σιφναίος αναφέρθηκε στο υπό ανάπτυξη FSRU της Αλεξανδρούπολης, επιβεβαιώνοντας το ήδη γνωστό χρονοδιάγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο FSRU θα παραδοθεί από το ναυπηγείο στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και τον ίδιο μήνα αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ύδατα με στόχο η νέα μονάδα να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2024.