22 Νοεμβρίου 2024

Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη: Ένα γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις της Μικράς Ασίας

Προσφυγικά εδέσματα, η πεμπτουσία της ελληνικής κουζίνας! Αρχοντιά, γεύσεις με έμπνευση, και ατελείωτη υπομονή στο τριήμερο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης με πρωτοβουλία του Δήμου, του πανεπιστημίου και τοπικών συλλόγων.

Με μπαχάρια, συνθέσεις μυρωδικών, με αυθεντικά υλικά, με αναφορά στην Πολίτικη κουζίνα, την Καππαδοκική, Ποντιακή, Μικρασιατική κουζίνα ένας κόσμος γλυκισμάτων και φαγητών που άφησαν εποχή, ολοκληρώθηκε το ξεχωριστό 3ημερο αφιέρωμα στην Αλεξανδρούπολη στα προσφυγικά σιτηρέσια, ένας πολιτισμός γεύσης που μπόλιασε γενιές και γενιές.

Το συνέδριο “Προσφύγων γεύσεις: Γαστρονομικές διαδρομές στην Αλεξανδρούπολη μετά τη συνθήκη της Λωζάνης” επανέφερε μνήμες από τη νοστιμιά των ιδιαίτερων φαγητών του προσφυγικού ελληνισμού μέσα από μια ιδιοφυή και δημιουργική σύμπραξη της Ένωση Θρακών, του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του ΔΠΘ και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Γλυκίσματα και φαγητά στην Αλεξανδρούπολη

Ήταν μια αφορμή να ανακαλέσουμε μνήμες, νοστιμιά, γεύσεις των φαγητών και γλυκισμάτων του προσφυγικού ελληνισμού που αναγνωρίζεται ως η πεμπτουσία στην ελληνική κουζίνα. Οι εκδηλώσεις αυτών των ημερών βασισμένες στην σύμπραξη τοπικών συλλόγων του Έβρου σε συνεργασία με τον Δήμο της πόλης και μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας Αλεξανδρούπολης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ανέδειξαν τον πλούτο της ψυχής σ αυτό που λέμε “προσφυγικό σιτηρέσιο” με έμφαση στον πολιτισμό της καθημερινότητας στο τραπέζι τους, ξεδιπλώνοντας την αρχοντιά, τη νοστιμιά και την έμπνευση στην καθημερινότητα.

Φαγιά, γλυκίσματα που μεταφέρουν τον πολιτισμό και την ιστορία των προγόνων μας, τη γαστρονομική κουλτούρα των ξεριζωμένων Ελλήνων, τις μυρωδιές, τις νοστιμιές, τις πολιτισμικές παραδόσεις, τις θρησκευτικές εμπνεύσεις του ελληνισμού που κουβαλάμε μέσα μας κι ανέθρεψαν γενιές, αποτελώντας τη βάση σε κουζίνες που μετεξελίχθηκαν αφού πάτησαν γερά στις ιδέες, τα υλικά και τις παρασκευές που έφεραν μαζί τους. Ευγνωμοσύνη για ό,τι μας κληροδότησαν!

“Περέκ, ωτία, νισεστένιος χαλβάς, σουτζουκάκια σμυρνέϊκα, παστουρμαδόπιτα, μαύρος χαλβάς, κανέλα, μπαχάρι, γεύσεις, μυρωδικά, Καππαδοκία, Πόντος, Αίνος, Αϊβαλί, Ανατολική Ρωμυλία, αίμα, ξεριζωμός, μνήμες, βίαιες μετακινήσεις, ιστορίες για ανθρώπους που χάθηκαν και ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν και κουβάλησαν – μαζί με τις ρημαγμένες ζωές τους, τις απώλειες και τις εφιαλτικές τους μνήμες – και τη θέληση να ζήσουν.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ