Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, είναι ένα από τα πιο γνωστά και τα πιο αγαπημένα, μιας και όλοι το έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια, τότε που περιμέναμε τον νονό, τη νονά ή τους γονείς μας, για να δούμε τι λαμπάδα θα μας έφερναν…
Ποια είναι η ιστορία τους;
Η πασχαλινή λαμπάδα μας έρχεται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Από την εποχή που οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Ένας άλλος συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του.
Καφέ ή λευκή λαμπάδα;
Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό.
Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού.
Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού, υπενθυμίζοντας ότι το «λευκό είναι το χρώμα της αγνότητας, της αλήθειας, της τιμιότητας και της ειλικρίνειας».
Η ΛΑΜΠΑΔΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ, ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
Παράλληλα, η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης και τον ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση, συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.
«Με τη λαμπάδα της Αναστάσεως, είθισται σε πολλές περιοχές της χώρας, οι νοικοκυρές να ανάβουν τα καντηλάκια στα σπίτια τους, και να σταυρώνουν τις κεντρικές εισόδους στις οικίες, ώστε το άγιο φως να φωτίζει τις ζωές της οικογένειας», προσθέτει ο παπάς.