Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι εικόνες καταστροφής στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι. Για τη διεξαγωγή της έρευνας ορίστηκαν δυο διοικητικοί και τεχνικοί επιθεωρητές.
Από σήμερα τοποθετήθηκε ειδικό πτυσσόμενο φράγμα μπροστά από την ιστορική ξύλινη δίφυλλη πύλη ύψους 7 μέτρων.
Ο περιφερειακός διευθυντής των Ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης Χαϊρουλάχ Τσελεμπί δήλωσε ότι θα εντοπιστούν όσοι προκάλεσαν ζημιά στην πόρτα και θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.
«Η Αγία Σοφία είναι η κόρη των οφθαλμών μας», είπε και πρόσθεσε ότι η ομάδα συντήρησης θα αποκαταστήσει τη ζημιά. Ανέφερε επίσης ότι για τη δρύινη πόρτα αναμένεται ένα κομμάτι ξύλου ίδιου τύπου από την Ιταλία. «Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι επισκέπτονται την Αγία Σοφία καθημερινά. Υπάρχουν 170 κάμερες στην Αγία Σοφία και φυλάσσεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από ιδιωτική ασφάλεια και από αστυνομικούς με πολιτικά», είπε ο Τσελεμπί.
ΥΠΕΞ: «Αποτροπιασμός και λύπη»
Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.
UNESCO: «Ανησυχεί βαθιά» για τις επιπτώσεις της μετατροπής σε τζαμί
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε δώσει πέρσι στην Τουρκία προθεσμία έως την 1η Φεβρουαρίου 2022 για να υποβάλει ενημερωμένη έκθεση σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στην Αγία Σοφία και τη Mονή της Χώρας. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν η έκθεση έχει υποβληθεί.
Δηλώνοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Επιτροπή είχε εκφράσει επίσης τη βαθιά της λύπη που η Τουρκία δεν ενημέρωσε την Επιτροπή για την πρόθεσή της να αλλάξει το καθεστώς των μουσείων της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρας, και ότι δεν έκανε διάλογο με την Επιτροπή.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούνται διάφορες εικόνες που δείχνουν απουσία φροντίδας του μνημείου.
Η Επιτροπή, η οποία είχε εξετάσει τον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά την ετήσια συνεδρίαση της στην Κίνα το 2021, είχε προειδοποίησε ότι οι αλλαγές στην Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην εξαιρετική οικουμενική αξία αυτών των μνημείων και είχε καλέσει την Τουρκία να συμμετάσχει σε διεθνή διάλογο και συνεργασία πριν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στα κτίσματα αυτά.