Ξεπερνά το 30% η περαιτέρω μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων στην Ορεστιάδα, το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Εκτός από τη γενικότερη δυσπραγία που παρατηρείται λόγω του σφοδρού κύματος ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, η οικονομία του βορείου Έβρου επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό και από την εκροή χρήματος προς Τουρκία και Βουλγαρία, η οποία έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά την άρση των ελέγχων για τον κορωνοϊό, που γίνονταν στα τελωνεία.
Επιπρόσθετα, η τεράστια διαφορά που υπάρχει στις τιμές των καυσίμων, «οδηγεί» έναν μεγάλο αριθμό καταναλωτών στις γειτονικές χώρες, και κυρίως στην Τουρκία, όπου οι επισκέπτες, εκτός από το να «φουλάρουν» τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους, προμηθεύονται και άλλα καθημερινά είδη. Σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, «πατά» και η επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης-Επενδύσεων ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ζητώντας την επ΄αόριστον επιδότηση των μόνιμων κατοίκων του δήμου Ορεστιάδας για συγκεκριμένο αριθμό λίτρων βενζίνης και υγραερίου ανά μήνα.
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και από αυτό ζημιώνεται και το κράτος με τη μεγάλη απώλεια από φόρους», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Ορεστιάδας, υπογραμμίζοντας πως «εάν αξιολογηθούν σωστά αυτά που αναφέρονται στην επιστολή, από…χθες θα έπρεπε να έχουν πάρει την απόφαση να δώσουν αυτά που προτείνουμε».
Ο ίδιος έκανε λόγο για αρκετές περιπτώσεις επαγγελματιών και πρατηριούχων «που παίζουν οριακά με το “λουκέτο”», ενώ έσπευσε να «προλάβει» μέσω των δηλώσεών του την πιθανή απάντηση που θα λάβει από τα συναρμόδια υπουργεία, περί ευρωπαϊκού περιορισμού στη θέσπιση ενός τέτοιου επιδόματος, με την αιτιολογία ότι αντίκειται στους κανονισμούς περί “ίσης μεταχείρισης των πολιτών”.
«Το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται, μιλάμε για μία περιοχή στην οποία εντείνεται η ανισότητα λόγω ύπαρξης ενός διαφορετικού καθεστώτος σε γειτονική χώρα, άρα οι κάτοικοι που πλήττονται από τη διασυνοριακότητα, μπορούν να στηριχτούν», ανέφερε συγκεκριμένα.
Όπως παραδέχτηκε, πάντως, «η αισιοδοξία για ικανοποίηση του αιτήματος, είναι κάτω του 50%», πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεδομένου του δραματικού σημείου της οικονομικής εξαθλίωσης των δημοτών και επειδή δηλώνεται συνέχεια το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου για τη Θράκη και τον Έβρο, καιρός είναι να γίνουν ουσιαστικά βήματα και να γίνει πράξη το ενδιαφέρον αυτό».
Το αίτημα που διατύπωσε με την επιστολή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας, έχει κοινοποιηθεί στους βουλευτές και στον Περιφερειάρχη, ενώ θα έρθει ως θέμα και σε επόμενη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. ΑΜΘ, αφού όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, «και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Περιφέρειάς μας, υπάρχουν τέτοια προβλήματα».