Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, δεν είναι σπάνιο να ακούσεις την τουρκική γλώσσα σε κάθε της γωνιά. Στους πεζοδρόμους, στα καφέ, στα μαγαζιά, στα beach bars — παντού. Η ακριτική πρωτεύουσα της Θράκης έχει αναδειχθεί σε ανερχόμενο city break προορισμό για χιλιάδες Τούρκους και Βούλγαρους τουρίστες, οι οποίοι γεμίζουν την πόλη όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το φαινόμενο: Η πληρότητα στα καταλύματα της Αλεξανδρούπολης από το 2019 έως σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 33% σε 92%, με τους Τούρκους να κρατούν τα σκήπτρα των επισκέψεων.
Η τοπική αγορά το νιώθει στο ταμείο της. Η εστίαση, το λιανεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, τα Airbnb, ακόμα και τα ταξί, γνωρίζουν μέρες μεγάλης άνθησης. Από το κλασικό φρέντο στις 7:30 το πρωί μέχρι τις κρατήσεις εβδομάδες πριν σε ταβέρνες και ρεστοράν, οι Τούρκοι τουρίστες έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητα της πόλης — φέρνοντας μαζί τους και ένα σημαντικό συνάλλαγμα.
Δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που, προκειμένου να εξυπηρετήσουν καλύτερα, αναζητούν υπαλλήλους με γνώση της τουρκικής γλώσσας. Αντίστοιχα, πολλοί επισκέπτες, που έχουν κάνει την Αλεξανδρούπολη δεύτερο σπίτι τους, έχουν μάθει ελληνικά για να μπορούν να επικοινωνούν ευκολότερα. Η σχέση δεν είναι πια περαστική. Είναι διαρκής.
Όμως, κάθε ραγδαία ανάπτυξη φέρνει και τις προκλήσεις της. Η κυκλοφορία στους δρόμους έχει γίνει δύσκολη. Η πόλη δεν ήταν σχεδιασμένη για τέτοια τουριστική πίεση. Τα πάρκινγκ γεμάτα, οι διασταυρώσεις χαοτικές και οι τούρκικες πινακίδες συχνές πρωταγωνίστριες στα ατυχήματα. Οι υποδομές δείχνουν να «λυγίζουν» κι οι ντόπιοι κάτοικοι αρχίζουν να νιώθουν τη ζυγαριά να γέρνει εις βάρος τους.
Παράλληλα, οι τιμές στα ενοίκια εκτοξεύονται λόγω της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, εντείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα για τους μόνιμους κατοίκους.
Και ενώ οι «τυχεροί» επαγγελματίες της αγοράς πανηγυρίζουν, υπάρχουν και εκείνοι που προειδοποιούν: αν δεν οργανωθεί σωστά αυτό το τουριστικό ρεύμα, αν δεν ενισχυθούν οι δομές, αν δεν υπάρξει σχεδιασμός, το «δώρο» αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Βασίλης Κασαπίδης:
«Αν δεν είχαμε τους επισκέπτες από Τουρκία και Βουλγαρία, η κατάσταση στην αγορά θα ήταν πολύ χειρότερη. Όμως, το στοίχημα πλέον δεν είναι μόνο να τους έχουμε. Είναι να μπορούμε να τους αντέξουμε».
Η Αλεξανδρούπολη λοιπόν ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους: αυτόν της ευκαιρίας και εκείνον της υπερφόρτωσης. Το επόμενο βήμα είναι το πιο κρίσιμο. Η διαχείριση αυτού του πολύτιμου –αλλά εύθραυστου– τουριστικού ρεύματος, που έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει ριζικά την πόλη. Προς το καλύτερο — ή το αντίθετο.