Σε φάση αποκατάστασης βρίσκεται ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας από τα τέλη Ιανουαρίου λόγω τεχνικού προβλήματος στις αντλίες πίεσης. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, οι τεχνικές εργασίες εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και η διαχειρίστρια εταιρεία Gastrade διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα βαίνει προς οριστική επίλυση.
Το πρόβλημα αφορά το σύστημα αεριοποίησης του LNG, καθώς η δυσλειτουργία στις αντλίες πίεσης εμποδίζει τη μετατροπή του αποθηκευμένου φυσικού αερίου από υγρή σε αέρια μορφή. Ως αποτέλεσμα, η ροή προς το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) έχει προσωρινά διακοπεί.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και μόλις ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα ανακοινωθεί και το τελικό χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας.
Ακλόνητη εμπιστοσύνη της αγοράς – Χωρίς διαθέσιμα slots έως το 2031
Παρά τη διακοπή, το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει αμείωτο, καθώς η δυναμικότητα του FSRU είναι ήδη δεσμευμένη έως το 2031 μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων. Διαθέσιμο παραμένει μόνο το 10% της δυναμικότητας για spot φορτία, όπως προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η Gastrade διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με τους χρήστες του σταθμού, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και η σχετική ενημέρωση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα LNG, όπως προβλέπει το πλαίσιο διαφάνειας για τους τερματικούς σταθμούς.
Σχέδια για δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δεύτερου FSRU στην περιοχή, με δυναμικότητα περίπου 6 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, με τη ΡΑΑΕΥ να έχει εγκρίνει τη σχετική άδεια από το 2022. Η τελική απόφαση θα βασιστεί στη ζήτηση και το ενδιαφέρον που θα προκύψει από το επερχόμενο market test.
Στρατηγικός ρόλος στον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου
Ο ρόλος του FSRU Αλεξανδρούπολης είναι κομβικός για τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου, που διασυνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και εν τέλει την Ουκρανία, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Κρίσιμος ο ρόλος του LNG στην ενεργειακή μετάβαση
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση δεν είναι εφικτή χωρίς τον ρόλο του φυσικού αερίου και ειδικά του LNG, καθώς προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία και σταθερότητα που χρειάζεται το σύστημα για να υποστηρίξει την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα.