Απάτες με «επενδύσεις», «τροχαία», «γιατρούς», ακόμη και με… φίλους στο Facebook – Πώς δρουν οι επιτήδειοι και τι να προσέξετε
Με αφορμή αλλεπάλληλα κρούσματα εξαπάτησης πολιτών το τελευταίο διάστημα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απευθύνει επείγουσα προειδοποίηση στους κατοίκους της περιοχής.
Οι επιτήδειοι έχουν εξελίξει τις μεθόδους τους και χρησιμοποιούν πλέον πέντε βασικούς τρόπους για να αποσπούν χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενοι τεχνολογικά μέσα, αλλά και την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους.
Οι κυριότερες μέθοδοι απάτης
1. Επενδυτικές απάτες με δήθεν κρυπτονομίσματα & μετοχές
Υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και εμφανίζονται ως εργαζόμενοι μεγάλων ξένων εταιρειών, παρασύροντας ανυποψίαστους πολίτες να επενδύσουν σε ψεύτικες πλατφόρμες.
2. Ψεύτικοι έρωτες και «φίλοι» στο διαδίκτυο
Προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσω social media και chat apps, δημιουργούν σχέση εμπιστοσύνης και παρουσιάζουν ψεύτικες ανάγκες για χρήματα, οδηγώντας σε καταθέσεις.
3. Χάκινγκ λογαριασμών φίλων
Παραβιάζουν λογαριασμούς φίλων των θυμάτων και ζητούν χρήματα δήθεν για έκτακτη ανάγκη, εμφανίζοντας αληθοφανή στοιχεία που παραπλανούν.
4. Ψευδείς υπάλληλοι & δήθεν επιστροφές επιδομάτων
Παρουσιάζονται ως λογιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, πωλητές, με στόχο να αποσπάσουν τραπεζικά στοιχεία ή άμεσες καταθέσεις με πρόφαση επιστροφές ή κοινωνικά βοηθήματα.
5. Τροχαία – ψεύτικοι γιατροί – νοσοκομεία
Ισχυρίζονται ότι συγγενείς των θυμάτων νοσηλεύονται ή χρειάζονται χειρουργείο λόγω ατυχήματος, ζητώντας άμεσα χρηματικά ποσά, με συνεργούς να υποδύονται τα ίδια τα συγγενικά πρόσωπα!
Η Αστυνομία συνιστά: Μείνετε σε επιφυλακή – Μην εμπιστεύεστε άγνωστους
Οδηγίες ασφαλείας:
Μην πιστεύετε υποσχέσεις για «σίγουρες» επενδύσεις ή υπερβολικά υψηλά κέρδη.
Ελέγχετε την αξιοπιστία εταιρειών και μην δίνετε τραπεζικά στοιχεία σε αγνώστους.
Επικοινωνήστε απευθείας με συγγενικά πρόσωπα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ποτέ μην δίνετε PIN ή κωδικούς τραπεζών – καμία επίσημη υπηρεσία δεν το ζητά.
Να είστε επιφυλακτικοί με τηλεφωνήματα από άγνωστους αριθμούς ή μηνύματα με συνδέσμους.
Να αποφεύγετε τις αγορές από άγνωστα προφίλ στο διαδίκτυο και τις «ευκαιρίες» που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές.
Σε κάθε υποψία απόπειρας απάτης, ενημερώστε άμεσα την Αστυνομία.
Περισσότερες οδηγίες μπορείτε να βρείτε στον «Οδηγό του Πολίτη» του site της Ελληνικής Αστυνομίας: hellenicpolice.gr και cyberalert.gr