Ανάσα για την άρδευση στον Έβρο: Εξασφαλισμένη για 5 χρόνια η ροή νερού από τον ποταμό Άρδα μετά από πολιτική συμφωνία Αθήνας–Σόφιας.
Σε συμφωνία–σταθμό με στόχο την εξασφάλιση της άρδευσης στον Έβρο κατέληξαν Ελλάδα και Βουλγαρία, βάζοντας τέλος στις πολυετείς αβεβαιότητες γύρω από τη ροή των υδάτων του ποταμού Άρδα.
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και παλινωδιών, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν σε Πολιτική Διακήρυξη, που προβλέπει ότι η Βουλγαρία θα παρέχει ρυθμιζόμενη ποσότητα νερού για 5 έτη, μέχρι η ελληνική πλευρά να αποκτήσει πλήρη υποδομή διαχείρισης.
Ανάσα για τους αγρότες
Η νέα συμφωνία θωρακίζει τις αγροτικές περιοχές του Έβρου, που εξαρτώνται κρίσιμα από τα νερά του ποταμού. Οι αγρότες, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ξηρασίας, βλέπουν πλέον φως στο τούνελ των καλλιεργειών τους.
Η Βουλγαρία δεσμεύεται να προσφέρει υπηρεσίες αποθήκευσης και παροχής του νερού μέσω του υφιστάμενου φράγματος “Άρδα”, έως ότου η Ελλάδα κατασκευάσει νέο εξισωτή ή εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα.
Κοινό συμφέρον, ξεχωριστές ανάγκες
Το μπρα ντε φερ ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία χρειάζονται το νερό… τις ίδιες ώρες. Η πρώτη για άρδευση, η δεύτερη για παραγωγή ενέργειας. Η λύση ήρθε με τεχνική διαχείριση και πολιτική συνεννόηση, ενώ προβλέπεται η επιστροφή κόστους από την Ελλάδα για την υπηρεσία υδάτινης διαχείρισης.
Ο Άρδας και η γεωπολιτική σκιά
Η υπόθεση του Άρδα πήρε διαστάσεις και πέραν του υδρολογικού ενδιαφέροντος. Η εθνικιστική αντιπολίτευση στη Βουλγαρία επιχείρησε να συνδέσει τη συμφωνία με το καθυστερημένο άνοιγμα της συνοριακής διάβασης Ρούντοζεμ–Ξάνθης, επενδύοντας σε τοπικό λαϊκισμό.
Ωστόσο, οι δύο χώρες –μέσω τεσσάρων ήδη λειτουργικών διεθνών διαβάσεων, διατηρούν συνεχή συνεργασία, με τη νέα συμφωνία να αποτελεί προσήλωση σε μια ευρωπαϊκή κουλτούρα καλής γειτονίας.