Άρση ασυλίας Φερχάτ Οζγκιούρ – Ένταση στη Βουλή για μειονότητα, Χρυσή Αυγή και πολιτικές επιθέσεις
Ένταση, βαριές κατηγορίες και αλληλοκαρφώματα σημάδεψαν την Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών Παναγιώτη Δουδωνή και Φερχάτ Οζγκιούρ. Οι φραστικές αντιπαραθέσεις ξέφυγαν από τη θεσμική διαδικασία, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα όπως η μειονότητα στον Έβρο, οι σχέσεις με το τουρκικό προξενείο αλλά και οι παλιές πληγές της Χρυσής Αυγής.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, άνοιξε τον κύκλο της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας «ρατσιστή και χουντικό» τον υπουργό Μάκη Βορίδη και βάζοντας στο στόχαστρο τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νότη Μηταράκη. Η απάντηση ήρθε με οξύ ύφος από την κυβέρνηση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να ζητά τη διαγραφή των δηλώσεων από τα πρακτικά.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση για πολιτική συνενοχή με τη Χρυσή Αυγή, προκαλώντας νέα έκρηξη. «Με λένε αρνητή του Ολοκαυτώματος και αντισημίτη, ενώ η εβραϊκή κοινότητα έχει αποδεχτεί δημόσια τη συγγνώμη μου», είπε χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Φερχάτ Οζγκιούρ, για τον οποίο ζητήθηκε η άρση ασυλίας του μετά από μήνυση δημοσιογράφου περί σχέσεων με το τουρκικό προξενείο. Η κόντρα με τον μειονοτικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, ήταν σφοδρή, με αναφορές σε «χειραγώγηση της μειονότητας» και «ξένα κέντρα επιρροής».
Ο ίδιος ο Οζγκιούρ, παίρνοντας τον λόγο, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψη και κάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους να «μην ντροπιάζουν τη δημοκρατία». «Η στοχοποίηση της μειονότητας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα προκαλεί αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου, όπου οι μειονοτικοί βουλευτές και οι ισορροπίες στις διακοινοτικές σχέσεις βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο πολιτικής εκμετάλλευσης και διχασμού.