14 Νοεμβρίου 2024

Δεύτερη θέση στις 5 περιφέρειες της χώρας αντιμέτωπες με φτωχοποίηση η ΑΜΘ

Σε κατάσταση φτωχοποίησης βρίσκονται πολίτες της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ελληνικές περιφέρειες συμπεριλαμβάνονταν στις αντίστοιχες των κρατών-μελών της Ε.Ε. όπου οι κάτοικοί τους αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2023, με ποσοστό άνω του 35% των πολιτών τους, ενώ σε πέντε περιφέρειες περίπου 1 στους 3 πολίτες βρίσκεται σε τέτοιο κίνδυνο, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Όταν τη χρονιά αυτή, κατά μέσο όρο, το 21,4% του πληθυσμού της Ε.Ε., ή περίπου 94,6 εκατ. άνθρωποι, διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, στην Ελλάδα η Πελοπόννησος με 35,7% (στη 17η θέση όλης της Ε.Ε.) και η Δυτική Ελλάδα με 35,2% συγκαταλέγονταν στην έκτη και χειρότερη κλίμακα της Ε.Ε. με τις περιφέρειες των οποίων οι πολίτες αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από το 35%.

Στην επόμενη κλίμακα, στην οποία το ποσοστό των πολιτών που είναι αντιμέτωποι με κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κυμαίνεται από 25% έως 35%, συγκαταλέγονταν άλλες πέντε ελληνικές περιφέρειες: της Δυτικής Μακεδονίας με 32,7%, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 31,5%, του Βόρειου Αιγαίου με 30,4%, της Κεντρικής Μακεδονίας με 29,6% και των Ιονίων Νήσων με 27,7%. Δηλαδή, σε πέντε συνολικά ελληνικές περιφέρειες πάνω από το 30% των πολιτών τους αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους υλικής στέρησης, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό περιφερειακό επίπεδο τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, στη Νότια Ιταλία και στις αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας.

Το 2023 οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της Ε.Ε. ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το εθνικό ποσοστό ήταν 32%, σε σύγκριση με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Ομοίως, στην Πολωνία το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στην περιφέρεια της Βαρσοβίας ήταν μόνο 8,9%. Στην Κροατία ο εθνικός δείκτης ήταν 20,7%, ενώ στο Ζάγκρεμπ 11,9%. Η αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και στην Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στις περιφέρειες των Βρυξελλών (37,6%) και της Βιέννης (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους (18,6% και 17,7% αντίστοιχα).

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ