Ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Θράκης κάνει πλέον η Gastrade, καθώς η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου.
Το έργο, που θα προστεθεί ως δεύτερος πλωτός σταθμός ΥΦΑ στην περιοχή μετά το FSRU Αλεξανδρούπολης, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Θρακικό Πέλαγος, εντός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στον νομό Έβρου.
Τι είναι το ΑΣΦΑ Θράκης
Πρόκειται για ενεργειακό έργο στρατηγικής σημασίας, που έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ετήσια δυναμικότητα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το φυσικό αέριο θα διανέμεται στους τελικούς χρήστες μέσω των διασυνδέσεων με τους αγωγούς TAP και ΕΣΦΑ.
Η υποδομή του έργου σε τρία σκέλη
Υπεράκτιος Πλωτός Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ
Ο βασικός κόμβος του έργου είναι μια μονίμως αγκυροβολημένη Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) σε απόσταση περίπου 9 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 8 χλμ. από τις ακτές της Μάκρης, σε βάθος 35 μέτρων. Το FSRU θα διαθέτει:
4 δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ (170.000 – 185.000 m³)
Αντλίες, εξοπλισμό αεριοποίησης και παραλαβής φορτίων LNG
Συστήματα ασφαλείας, αποβλήτων, ελέγχου & επικοινωνίας
Υποθαλάσσιους σωλήνες και μονάδες σύνδεσης με αγωγό (PLEM)
Υποθαλάσσιος και χερσαίος αγωγός
Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το FSRU μέσω:
Υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 15 χλμ.
Χερσαίου αγωγού μήκους 5 χλμ., που καταλήγει 4 χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης
Παράκτιου σταθμού βανών (βανοστασίου)
3️⃣ Διασύνδεση με TAP και ΕΣΦΑ
Το τρίτο τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού στην περιοχή της Άνθειας, με πρόβλεψη για σύνδεση τόσο με τον αγωγό TAP όσο και με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στον κλάδο Κήπων–Κομοτηνής.
Επόμενα βήματα: Η διαβούλευση ανοίγει τον δρόμο
Η δημόσια διαβούλευση της ΜΠΕ αποτελεί την αφετηρία για την περιβαλλοντική και τεχνική ωρίμανση του έργου, φέρνοντας πιο κοντά την έναρξη υλοποίησης ενός ενεργειακού κόμβου που ενισχύει:
Την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας
Τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας
Τη γεωστρατηγική θέση της Θράκης ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης
Με την έναρξη του ΑΣΦΑ Θράκης, η περιοχή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, ενισχύοντας και τις τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές.