Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση – Πού κυμαίνονται οι τιμές στο Σαρακοστιανό τραπέζι
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση και σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου νηστείας και αυτοσυγκράτησης. Η ονομασία «Καθαρά» προέρχεται από την έννοια του «καθαρού» σώματος και πνεύματος, που καλεί τους πιστούς να απαλλαγούν από τα εγκόσμια και να επικεντρωθούν στην πνευματική τους αναγέννηση.
Η ημέρα αυτή συνδέεται επίσης με την αποχαιρετιστήρια γιορτή των Αποκριών, όπου οι άνθρωποι γιορτάζουν και απολαμβάνουν παραδοσιακά φαγητά, όπως λαγάνα, ταραμοσαλάτα και θαλασσινά, πριν την αρχή της αυστηρής νηστείας.
Γιατί τρώμε θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα;
Η παράδοση να τρώμε θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα έχει τις ρίζες της στις θρησκευτικές και ιστορικές συνήθειες της Ορθοδοξίας. Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής, μιας περιόδου νηστείας που διαρκεί σαράντα μέρες πριν το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι πιστοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ακολουθώντας μια πιο αυστηρή δίαιτα που βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια, και φυσικά τα θαλασσινά.
Η Καθαρά Δευτέρα, η οποία είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, θεωρείται ιδανική για να “ξεκινήσει” η νηστεία με έναν τρόπο που είναι και γευστικός, αλλά και συμβολικός. Τα θαλασσινά, όπως και τα οστρακοειδή, δεν θεωρούνται “κρέας” από την Εκκλησία και συνεπώς επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η συνήθεια αυτή έχει εδραιωθεί στην ελληνική παράδοση και έχει γίνει σύμβολο της ημέρας, με τους Έλληνες να απολαμβάνουν αγαπημένα πιάτα όπως γαρίδες, χταπόδια, μύδια και ταραμοσαλάτες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την Καθαρά Δευτέρα συνδυάζεται και το άνοιγμα της Σαρακοστής με το φαγητό, οπότε το τραπέζι της ημέρας είναι συνήθως γεμάτο από πιάτα θαλασσινών, λαχανικών, και παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων.