28 Δεκεμβρίου 2024

Κεφαλογιάννης: Έτοιμος το 2026 ο αντιαεροπορικός θόλος από τον Έβρο στο Καστελλόριζο

Ο αντιαεροπορικός θόλος «θα είναι ένα αποτρεπτικό σύστημα, καθόλου επιθετικόκαι κυρίως θα κλείσει, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, ολόκληρη την περιοχή για οποιαδήποτε απειλή, είτε από αέρος είτε από τη θάλασσα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ.

«Ουσιαστικά», συνέχισε, «είναι ένας τετραπλός θόλος με την έννοια ότι θα αποτρέψει οποιαδήποτε αεροπορική απειλή, είτε πρόκειται για drone, βαλλιστικό πύραυλο ή αεροπορική απειλή, και θα είναι επίσης αντιπλοϊκός. Ό,τι μπαίνει σε όλη την ελληνική επικράτεια θα κλειδωθεί και θα αποτραπεί. Μέχρι το 2026 ο θόλος θα είναι έτοιμος».

Όσον αφορά την Τουρκία, διευκρίνισε ότι «όταν υπάρχει απειλή για την εθνική μας ακεραιότητα, προφανώς θα κινητοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, είτε πρόκειται για την περιοχή του Έβρου, είτε για το Αιγαίο, είτε για οποιοδήποτε σημείο που επηρεάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… η χώρα μας δεν έχει επεκτατικές διαθέσεις. ούτε επιθετικές σκέψεις. Αυτές είναι κάποιες παραμορφωμένες ερμηνείες που γίνονται στη γειτονική χώρα, προφανώς για να εξυπηρετήσουν το εγχώριο κοινό», είπε ο Κεφαλογιάννης.

Για πιθανή συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για την ΑΟΖ, επεσήμανε ότι «ό,τι δηλώνει κάθε χώρα με άλλη γειτονική χώρα αφορά τις διμερείς σχέσεις της», αλλά «το αν ισχύει για όλους και ισχύει ή όχι εξαρτάται από τις διεθνείς συμφωνίες και τις διεθνείς νομιμότητα”.

«Όπως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομη, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ουσιαστική κρατική οντότητα στη Λιβύη, που να καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, το ίδιο θα ισχύει και για τη Συρία. Γίνονται κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ πολλές φορές ακόμη και οι αμυντικές μας συνεργασίες, στην πράξη, ακυρώνουν όλες αυτές τις συμφωνίες», διευκρίνισε.

«Τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια της χώρας. Έχουμε συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα και πάνω από όλα ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη. Αυτές οι συμφωνίες, λοιπόν, προφανώς δεν είναι ισχυρές και δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Κεφαλογιάννης.
«Η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ περισσότερο από το αντίστροφο», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ