Στην καρδιά της Άνοιξης, μία Κυριακή διαφορετική από τις άλλες ξεχωρίζει στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο και στη συνείδηση των πιστών: η Κυριακή των Βαΐων. Είναι η μέρα που ανοίγει επίσημα η πιο κατανυκτική εβδομάδα της Ορθοδοξίας — η Μεγάλη Εβδομάδα. Αλλά πάνω απ’ όλα, είναι η μέρα που μας θυμίζει πως ακόμα και λίγο πριν τη σταύρωση, η ελπίδα μπορεί να θριαμβεύσει.
Από τη Σιών… στα καμπαναριά μας
Η Κυριακή των Βαΐων είναι αφιερωμένη στη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο κόσμος τον υποδέχτηκε κρατώντας βάγια — κλαδιά φοινίκων και ελιάς — φωνάζοντας «Ὡσαννὰ! Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου». Ένα πλήθος που διαισθανόταν πως κάτι μεγάλο συνέβαινε, έστω κι αν δεν ήξερε ακόμη το τίμημα της σωτηρίας.
Από τότε, κάθε χρόνο, τα βάγια αγιάζονται και μοιράζονται στους πιστούς. Στα χωριά και στις εκκλησίες του Έβρου, τα μικρά κοριτσάκια ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές, τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου και κρατούν πλεγμένα βάγια, έθιμο ζωντανό που περνά από γενιά σε γενιά.
Τι συμβολίζουν τα βάγια;
Τα βάγια — φοινικόφυλλα, ελαιόκλαδα ή και δάφνη — είναι σύμβολα νίκης και ειρήνης. Στην Ορθόδοξη παράδοση δεν είναι απλώς στολίδι, αλλά υπενθύμιση ότι η πίστη, όσο κι αν δοκιμάζεται, στο τέλος νικά. Οι νοικοκυρές τα φυλάνε πίσω από εικόνες, στα χωράφια ή στα κτήματα, για ευλογία και προστασία από το κακό.
Η “διπλή νηστεία” και το ψάρι
Η Κυριακή των Βαΐων, παρότι ανήκει στην αυστηρή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι ημέρα κατάλυσης ιχθύος. Παραδοσιακά λοιπόν, στα τραπέζια της ημέρας κυριαρχεί το ψάρι — συνήθως μπακαλιάρος με σκορδαλιά — σε ένα από τα ελάχιστα διαλείμματα γευστικής ευφορίας πριν τη σιωπή και τον πόνο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Κυριακή ελπίδας, αρχή κάθαρσης
Η Κυριακή των Βαΐων είναι μέρα μεταβατική. Είναι το κατώφλι ανάμεσα στη θριαμβευτική προσμονή και τη σταυρωμένη λύτρωση. Είναι η υπόμνηση πως το φως δεν έρχεται χωρίς σκοτάδι, αλλά και πως κάθε σταύρωση φέρει την υπόσχεση μιας Ανάστασης.