Κλιμακώνεται η ανησυχία στον βόρειο Έβρο, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες φαίνεται να επικοινωνούν με το τοπική ιστοσελίδα, δηλώνοντας πως έλαβαν εξώδικα από την εταιρεία Green Volt, θυγατρική του ομίλου Lamda Development της γνωστής οικογένειας Λάτση.
Οι παραγωγοί , σύμφωνα με το evrosnews.gr, μιλούν για μια πρακτική που αγγίζει τα όρια του εκβιασμού, καθώς – όπως ισχυρίζονται – καλούνται να συναινέσουν στην παραχώρηση της γης τους για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, διαφορετικά προειδοποιούνται εμμέσως για… νομική συνέπεια.
Το πιο ανησυχητικό όμως για τους κατοίκους της περιοχής είναι η νομική βάση πάνω στην οποία φαίνεται να στηρίζονται τέτοιες κινήσεις: ο νόμος 4151/2022 (άρθρο 4, παρ. 7) που ψήφισε η κυβέρνηση, δίνει στις εταιρείες ΑΠΕ το δικαίωμα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδιωτικών περιουσιών, εφόσον οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται ως έργα «δημόσιας ωφέλειας». Το νομικό πλαίσιο παραπέμπει και στον προγενέστερο νόμο 2882/2001 περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ιδιωτικές εταιρείες μπορούν – υπό προϋποθέσεις – να κινηθούν για την απόκτηση γης με απαλλοτρίωση, σε περίπτωση που αποτύχει κάθε άλλη προσπάθεια απόκτησης με συμφωνία. Οι κάτοικοι, ωστόσο, αντιδρούν έντονα, βλέποντας το μέτρο να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, ειδικά όταν η εταιρεία δεν φαίνεται να έχει προηγουμένως εξαντλήσει τις εναλλακτικές.
Τα έργα που αφορούν τον Έβρο
Η Green Volt έχει αδειοδοτηθεί για τη δημιουργία 4 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), συνολικής ισχύος 302,4 MW, τα οποία περιλαμβάνουν δεκάδες ανεμογεννήτριες σε στρατηγικά σημεία του Βορείου Έβρου:
100,8 MW (24 Α/Γ) στις θέσεις «Λαγός – Πύργος – Αλώνια» (Δ.Ε. Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας)
63,0 MW (15 Α/Γ) στις θέσεις «Τρανή Ράχη – Χέρσος Λόφος – Πηγάδια»
46,2 MW (11 Α/Γ) στις θέσεις «Αλμυρές – Πάγος» (Δ.Ε. Κυπρίνου)
92,4 MW (22 Α/Γ) στις θέσεις «Φύλακες – Αετός – Μαυροχώματα» (Δ.Ε. Βύσσας)
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για επίθεση στις ιδιοκτησίες τους με νομοθετική κάλυψη, ενώ στον ήδη πληγωμένο από την δημογραφική συρρίκνωση βόρειο Έβρο, τέτοιες εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα για το μέλλον του τόπου και την ισορροπία μεταξύ ενεργειακής μετάβασης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση και αναμένονται αντιδράσεις από φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.