Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα πρώτα offshore αιολικά που δρομολογούνται στη χώρα μας και τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται ότι πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη προωθούν η κοινοπραξία των Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και η ΔΕΗ.
«Όχημα» για την κοινοπραξία αποτελεί η εταιρεία «Αιολική Προβατα Τραϊανουπόλεως», η οποία έχει λάβει άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW -στην προοπτική ανάπτυξης πάρκου- από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), την αρμόδια αρχή για τον κλάδο των offshore αιολικών. Στην εταιρεία, που ήταν 100% θυγατρική της ΤΕΝΕΡΓ, εισήλθε η Motor Oil μέσω της θυγατρικής της MORE.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση κοινού ελέγχου της «Αιολική Προβατα Τραϊανουπόλεως» από τους δύο Ομίλους. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε την «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.», από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, η οποία είναι η δεύτερη εταιρεία που έχει λάβει άδεια έρευνας. Οι δύο εταιρείες ήταν οι μόνες που διέθεταν άδειες παραγωγής (ή αιτήσεις για άδειες που εκκρεμούσαν) για την εγκατάσταση offshore έργων στην περιοχή, γεγονός το οποίο «ξεκλείδωσε» τις άδειες έρευνας.
2 έτη για τις μελέτες
Τα έργα θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης, με τη συνολική ισχύ τους να ανέρχεται έως 600 MW. Η συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη χαρακτηρίζεται από μικρά σχετικά βάθη, με συνέπεια τα πάρκα να κατασκευασθούν με ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης (fixed bottom), οι οποίες δηλαδή θα είναι θεμελιωμένες στον πυθμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες , οι έρευνες για την ωρίμανση των έργων έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Αφορούν την πρόσκτηση ανεμολογικών δεδομένων -ώστε να αποτυπωθεί στη μέγιστη ακρίβεια το αιολικό δυναμικό- όσο και βυθομετρικών δεδομένων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι μελέτες πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια περίπου. Με τις μετρήσεις που θα συγκεντρωθούν, οι επενδυτές θα καταλήξουν στο αναλυτικό προφίλ των έργων – όπως στο ακριβές σημείο εγκατάστασης, το είδος και τον αριθμό των ανεμογεννητριών.