Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς του Θρακικού Πελάγους, καθώς η “βλέννα” που έχει κάνει έντονα την εμφάνισή της από τις αρχές Φεβρουαρίου, καταστρέφει εργαλεία και εξαφανίζει το ψάρι, αφήνοντας πίσω μόνο ζημιές και… απογοήτευση.
Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται περιοδικά τις τελευταίες δεκαετίες, όμως φέτος είναι ιδιαίτερα επιθετικό. Η βλέννα είναι μια κολλώδης οργανική ύλη που καλύπτει τα δίχτυα, μπλοκάροντας τη λειτουργία τους και προκαλώντας σημαντικές φθορές στα εργαλεία, τα οποία πολλές φορές κοστίζουν περισσότερο από την αξία της ψαριάς.
«Δεν αξίζει καν να βγούμε στα ανοιχτά», λένε χαρακτηριστικά οι ψαράδες, με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρη Σαρίκα, να προειδοποιεί για σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του κλάδου στην περιοχή.
«Πολίτες Β’ κατηγορίας» οι Θρακιώτες ψαράδες;
Ο κ. Σαρίκας εξέφρασε την οργή του για την έλλειψη στήριξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι σε αντίστοιχα περιστατικά στον Θερμαϊκό οι ψαράδες αποζημιώθηκαν, ενώ οι Θρακιώτες έλαβαν μόνο υποσχέσεις.
«Τι συμπέρασμα να βγάλουμε; Θεωρούμαστε πολίτες β’ κατηγορίας;» αναρωτήθηκε δημόσια.
Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου
Ο δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, εξηγεί πως πρόκειται για φαινόμενο δημιουργίας αιωρούμενων οργανικών μακρο-συσσωματωμάτων, που «κολλάνε» στα εργαλεία και δυσκολεύουν τη χρήση τους. Τα αίτια, όπως αναφέρει, δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά φαίνεται πως εμπλέκονται παράγοντες όπως:
Η αύξηση του φυτοπλαγκτού,
Οι εκκρίσεις εξωπολυμερών από μικροοργανισμούς,
Τα ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα,
Η εισροή θρεπτικών αλάτων από τους ποταμούς Έβρο και Νέστο.
Τι ζητούν οι αλιείς
Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν:
Άμεση παρέμβαση του Υπουργείου,
Τεκμηριωμένη καταγραφή του φαινομένου,
Αποζημιώσεις αντίστοιχες με άλλες περιοχές,
Και κυρίως, ίση μεταχείριση και αναγνώριση της σημασίας της Θρακιώτικης αλιείας.
Το Θρακικό Πέλαγος δεν είναι μόνο θάλασσα. Είναι εργασία, εισόδημα και ζωή για εκατοντάδες οικογένειες. Και σήμερα, ασφυκτιά.