Η μετάβαση της Πρωτομαγιάς από τις πορείες και τα συνθήματα στις φωτογραφίες με στεφάνια και #flowerpower
Πρωτομαγιά. Για κάποιους, σημαίνει διαδηλώσεις, πανό και διεκδικήσεις. Για άλλους, είναι λουλούδια, στεφάνια και hashtags. Κι όμως, η 1η Μαΐου κουβαλάει ένα πολύ πιο βαρύ συμβολισμό από μια απλή ανοιξιάτικη αργία.
Η μέρα αυτή ξεκίνησε το 1886 στο Σικάγο, με αιματηρούς αγώνες εργατών που ζητούσαν το αυτονόητο: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. Έγινε σύμβολο του εργατικού κινήματος παγκοσμίως και καθιερώθηκε ως ημέρα τιμής των αγώνων για εργασιακά δικαιώματα.
Στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά πήρε σάρκα και οστά με απεργίες, πορείες, ακόμα και θύματα. Η φωνή των εργατών αντηχούσε κάθε χρόνο στους δρόμους. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή κοινωνικών προτεραιοτήτων, η Πρωτομαγιά μοιάζει να έχει χάσει —ή τουλάχιστον να έχει μεταμορφώσει τον αρχικό της χαρακτήρα.
Σήμερα, ειδικά στα social media, η μέρα «φορά» το λουλουδένιο της πρόσωπο. Στεφάνια, εξορμήσεις στη φύση, φωτογραφίες με παιδικά χαμόγελα και καλαθάκια με αγριολούλουδα γεμίζουν τα timelines. Το hashtag #Πρωτομαγιά τείνει να ταυτιστεί περισσότερο με τον ερχομό της Άνοιξης και λιγότερο με τη μνήμη και την πάλη.
Όχι πως αυτό είναι απαραίτητα κακό. Αλλά μήπως είναι καλό έστω και για λίγο να θυμόμαστε γιατί έχουμε αργία αυτή τη μέρα; Μήπως χρειάζεται να βάλουμε το στεφάνι, αλλά και να ρίξουμε μια ματιά στο τι διεκδικούσαν όσοι μας την «δώρισαν»;