Σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο σύνδεσης με το φυσικό αέριο
Ένα ακόμη κομβικό ενεργειακό έργο για τον Έβρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Απριλίου βρίσκεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη σύνδεση της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), μέσω του ΔΕΣΦΑ.
Πρόκειται για το έργο ισχύος 840MW της Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., κοινοπραξία ΔΕΗ (71%) και ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 2027, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024–2033 που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ.
Πώς θα γίνει η σύνδεση
Η σύνδεση της νέας μονάδας με το δίκτυο φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθεί μέσω του υπόγειου αγωγού υψηλής πίεσης “Αλεξανδρούπολη (Άνθεια) – Κήποι”, μήκους 35 χλμ., ο οποίος ήδη εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής και αποτελεί κρίκο μεταφοράς αερίου από την Τουρκία προς την Ευρώπη.
Η κατασκευή της υποδομής προβλέπει:
- Νέο αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μήκους 7,1 χλμ., με σχεδιασμό να μεταφέρει και 100% υδρογόνο
– Δύο σταθμούς ξέστρου – στην Άνθεια και στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης
– Νέο Μετρητικό Σταθμό (U-3730) με δυνατότητα ελέγχου, αποθήκευσης και διαχείρισης φυσικού αερίου και υδρογόνου
– Υποδομές ελέγχου, ασφάλειας και παρακολούθησης, εντός και εκτός των σταθμών - Χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Η κατασκευή του αγωγού εκτιμάται να διαρκέσει 11 μήνες, ενώ οι εργασίες για τους σταθμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου 14 μήνες. Στο χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται και η έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου.
Με την ολοκλήρωση του έργου, η μονάδα θα μπορεί να τροφοδοτείται σταθερά με φυσικό αέριο, ενώ το σύνολο της υποδομής έχει προβλεφθεί ώστε να υποστηρίξει και τη μελλοντική ενεργειακή μετάβαση προς το υδρογόνο, ενισχύοντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου της ΝΑ Ευρώπης.