Η Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη (1923-2023), είναι το θέμα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριου που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στις δυο χώρες, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί στην Αλεξανδρούπολη .
Το συνέδριο διοργανώνει η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και πραγματοποιείται στα πλαίσια των εορτασμών των 50 ετών από την ίδρυση του Δ.Π.Θ. (1973-2023).
Η πρωτοτυπία του συνεδρίου όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ Θανάσης Κούγκουλος Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ , οφείλεται πρώτον στο γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται ένα συνέδριο επικεντρωμένο στο ζήτημα της Τέχνης σε Ελλάδα και Τουρκία και δεύτερον στο χώρο διεξαγωγής του που είναι η Αλεξανδρούπολη και όχι η Κομοτηνή που αποτελεί και την έδρα της σχολής.
Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης έγινε επειδή η πόλη έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και από την άλλη είναι πολύ ανοιχτή στα οικονομικά δεδομένα που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία από τους Τούρκους τουρίστες .
Το συνέδριο επισήμανε ο κ Κούγκουλος δικαιώνει και την μνήμη του Πολυτεχνείου «γιατί είναι μια γέφυρα ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους επιστήμονες που κοιτούν την πολύ πικρή ιστορία της ανταλλαγής όχι στο επίπεδο της Ιστορίας ή της πολιτικής που χωρίζει τους δυο λαούς αλλά στο επίπεδο της Τέχνης.»
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας