22 Νοεμβρίου 2024

Η Αρχαία Θράκη και οι θησαυροί της σε μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Getty του Λος Άντζελες

Η έκθεση εξετάζει τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της αρχαίας Θράκης, της Ελλάδας και της Ρώμης – Φωτογραφίες
Το Μουσείο J. Paul Getty παρουσιάζει μία σπάνια έκθεση με θέμα την Αρχαία Θράκη και Κλασικός Κόσμος: Θησαυροί από την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ελλάδα (Treasures from Bulgaria, Romania, and Greece). Μια έκθεση που διερευνά τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των Θρακών και των γειτόνων τους κατά τη διάρκεια δύο χιλιετιών (περίπου 1700 π.Χ.-300 μ.Χ.).

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Getty Villa από τις 4 Νοεμβρίου 2024 έως τις 3 Μαρτίου 2025, θα περιλαμβάνει πάνω από 200 αντικείμενα, όπως επιδέξια επεξεργασμένα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μεταλλικά έργα, κεραμικά, επιγραφές, λίθινα ανάγλυφα και άλλα έργα τέχνης, που αντικατοπτρίζουν τη Θράκη και τις σχέσεις της με άλλους αρχαίους πολιτισμούς στη Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Ο Σεύθης Γ΄ ήταν βασιλιάς των Οδρυσών και της Θράκης, 342 - 300π.Χ. Την περίοδο της βασιλείας του το Θρακικό βασίλειο ήταν υποτελές στον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Ο Σεύθης Γ΄ ήταν βασιλιάς των Οδρυσών και της Θράκης, 342 – 300π.Χ. Την περίοδο της βασιλείας του το Θρακικό βασίλειο ήταν υποτελές στον Μεγάλο Αλέξανδρο.
Todor Dimitrov – National Archaeological Institute with Museum – Bulgarian Academy of Sciences, Sofia

Η χώρα της Θράκης βρισκόταν βόρεια του Αιγαίου Πελάγους, σε μια περιοχή που σήμερα περιλαμβάνει τη Βουλγαρία και τμήματα της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Με ελάχιστα γραπτά αρχεία να έχουν διασωθεί, πολλά από όσα γνωρίζουμε σήμερα για τον πολιτισμό αυτό εξαρτώνται από σύντομες αναφορές αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων.

Κράνος με επικόλληση της Αθηνάς

Κράνος με επικόλληση της Αθηνάς
Iskra Historical Museum, Kazanlak

Ωστόσο, οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν στην περιοχή από τις αρχές του 20ού αιώνα έχουν δώσει εκτεταμένες αποδείξεις από πρώτο χέρι για την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία της Θράκης. Οι ανακαλύψεις αυτές φωτίζουν τους πλούσιους πόρους και τα ποικίλα καλλιτεχνικά επιτεύγματα της Θράκης, καθώς και τη μοναδική θέση της -γεωγραφικά, πολιτικά και πολιτιστικά- μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Πιάτο προσφοράς με άρματα, κατασκευασμένο στην Αθήνα, Ελλάδα, 500 - 400 π.Χ.

Πιάτο προσφοράς με άρματα, κατασκευασμένο στην Αθήνα, Ελλάδα, 500 – 400 π.Χ.
Regional Archaeological Museum, Plovdiv – Photo: Todor Dimitrov

Οι πολιτιστικές και πολιτικές αλληλεπιδράσεις της Θράκης με την Ελλάδα, την Περσία και τη Ρώμη, οι οποίες διαμόρφωσαν την ιστορία και τις τέχνες της περιοχής, είναι ένα σημαντικό σημείο της έκθεσης. Από την Εποχή του Χαλκού, οι Έλληνες ταξίδευαν στη Θράκη για τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού, αργύρου και χαλκού, ιδρύοντας πόλεις και εμπορικούς σταθμούς με τους ντόπιους Θράκες. Η Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών έφτασε στη Θράκη το 513 π.Χ., υποτάσσοντας φυλές και αφήνοντας μόνιμο πολιτιστικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα στη χρήση χρυσών και ασημένιων συμποσίων.

Aφιέρωμα στην Θεά Βένδι, κατασκευασμένο στην Αθήνα, Ελλάδα, 350 - 325 π.Χ.

Aφιέρωμα στην Θεά Βένδι, κατασκευασμένο στην Αθήνα, Ελλάδα, 350 – 325 π.Χ.
British Museum, London, 1895,1028.1 Image © The Trustees of the British Museum

Οι Θράκες πολέμησαν ως μισθοφόροι των Αχαιμενιδών βασιλέων στους Περσικούς Πολέμους (492-449 π.Χ.) κατά των Ελλήνων. Αιώνες αργότερα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επεκτάθηκε στη Θράκη, ενσωματώνοντάς την ως επαρχία υπό τον αυτοκράτορα Κλαύδιο γύρω στο 46 μ.Χ. Οι Θράκες υιοθέτησαν τα ρωμαϊκά έθιμα και τη λατινική γλώσσα, διατηρώντας παράλληλα πολλές τοπικές παραδόσεις.

Ανάγλυφο με δύο Θράκες, κατασκευασμένο στην Αχαιμενιδική περίοδο. Ιράν, 500 - 480 π.Χ. Βρέθηκε στην Περσέπολη, Ιράν.

Ανάγλυφο με δύο Θράκες, κατασκευασμένο στην Αχαιμενιδική περίοδο. Ιράν, 500 – 480 π.Χ. Βρέθηκε στην Περσέπολη, Ιράν.
Image: bpk Bildagentur / Staatliche Museen zu Berlin, Vorderasiatisches Museum /Photo: Olaf M.
photo:Δοχείο για κρασί με αναπαράσταση τράγου

Todor Dimitrov – National Archaeological Institute with Museum – Bulgarian Academy of Sciences, Sofia
https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-archaia-thrake-kai-oi-thesaeroi-tes-se-meyale-ekthese-sto-moeseio-getty-toe-los-antzeles_gr_
Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ