Νερό από τον Άρδα για 5 χρόνια: Ανάσα για τον Έβρο, ευθύνη για την Ελλάδα

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την παροχή αρδευτικού νερού – Πενταετής διάρκεια μέχρι να κατασκευαστεί φράγμα από την ελληνική πλευρά

Σε μια εξέλιξη κομβικής σημασίας για τη γεωργική οικονομία του Έβρου, η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε την παροχή αρδευτικού νερού στην Ελλάδα από τον ποταμό Άρδα, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Η συμφωνία όπως ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας και μετέδωσε η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση (BNT) θα ισχύσει μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα ταμιευτήρων από την ελληνική πλευρά.

Η διακρατική διακήρυξη έρχεται να επικυρώσει διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί τις προηγούμενες εβδομάδες από Έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές του Έβρου προς τους τοπικούς φορείς.

Το σχέδιο “συσσώρευσης και ρύθμισης” μέσω καταρράκτη 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Βουλγαρία θα παρέχει:

  • Υπηρεσία αποθήκευσης και ρυθμιζόμενης παροχής νερού μέσω του υδροσυστήματος Άρδα

  • Δυνατότητα άρδευσης σε ελληνικές γεωργικές εκτάσεις εντός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

  • Παροχή για διάστημα πέντε ετών, με πρόβλεψη επανεκτίμησης μετά τη λήξη της συμφωνίας

Η συμφωνία θα αποτελέσει σημαντική ανάσα για την πρωτογενή παραγωγή του Έβρου, ιδιαίτερα ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και της μειωμένης διαθεσιμότητας νερού κατά τη θερινή περίοδο.

Μια πενταετία “παράθυρο ευθύνης” για την Ελλάδα

Το ότι η συμφωνία ισχύει για πέντε χρόνια δεν είναι απλώς θετικό νέο για τους αγρότες. Είναι και ένα διπλωματικό κέρδος που δίνει στην ελληνική πλευρά τον χρόνο και το καθήκον να πράξει τα αυτονόητα.

Η πενταετία είναι ευκαιρία, όχι επιβράβευση. Η τοπική κοινωνία, οι φορείς και το ελληνικό κράτος οφείλουν να εκμεταλλευτούν το χρονικό αυτό παράθυρο για να ολοκληρώσουν επιτέλους τα έργα ταμιευτήρων, να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη αυτάρκεια στο ζήτημα του αρδευτικού νερού.

Η συμφωνία δεν θα παραταθεί αυτομάτως. Αν δεν γίνουν οι αναγκαίες υποδομές, η Ελλάδα θα επιστρέψει στο σημείο μηδέν σε πέντε χρόνια. Και τότε δεν θα μπορεί να επικαλεστεί αβεβαιότητα ή “θολό τοπίο”.

Τι προβλέπει η συμφωνία – σε τί δεσμεύεται η Βουλγαρία

  • Παροχή ρυθμιζόμενου όγκου νερού για αρδευτική χρήση σε ελληνικό έδαφος

  • Εγκατάσταση με βάση τις υφιστάμενες βουλγαρικές υδατικές εγκαταστάσεις

  • Συνεχής τεχνική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες

  • Δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά την πενταετία

Επόμενο βήμα: οι ταμιευτήρες

Η ανάγκη πλέον μετατοπίζεται στην ελληνική πλευρά. Ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η ολοκλήρωση των έργων ταμίευσης και διαχείρισης υδάτων καθίστανται επιτακτικά. Το υπουργείο Υποδομών, το ΥΠΑΑΤ και οι τοπικές αρχές πρέπει να λειτουργήσουν συντονισμένα και με χρονοδιάγραμμα.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ