Η Διαπολιτισμική εκπαίδευση στα Σχολεία είναι σε γενικές γραμμές ο λόγος επαγγελματικής εκπαίδευσης 5 καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Ορεστιάδας οι οποίοι βρίσκονται από χθες στην πόλη Μάλαγα της Ισπανίας στα πλαίσια υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus.
Το θέμα της εκπαίδευσης – κατάρτισης είναι: « Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση χαμηλών επιδόσεων μαθητών λόγω κοινωνικών και πολιτισμικών ανισοτήτων»
Ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Γκουτζέρης αναφερόμενος στην ΕΡΤ Ορεστιάδας στο πρόγραμμα αυτό τόνισε ότι οι σχολικές μονάδες αποτελούν ένα μωσαϊκό διαφόρων πολιτισμών γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία που θα προκύψει. Μάλιστα στόχος είναι να μάθουν τρόπους αντιμετώπισης όχι μόνο για τους συγκεκριμένους μαθητές αλλά για το σύνολο των μαθητών και πως αυτοί αποδέχονται την διαφορετικότητα.
Στόχοι του σχεδίου είναι:
1. Η αποδοχή της πολυμορφίας και πολυγλωσσίας που χαρακτηρίζει σήμερα την κοινωνία που ζούμε.
2. Η διασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από το γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρό τους, απολαμβάνουν ισότιμα τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
3. Η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της επικοινωνίας.
4. Η υιοθέτηση συμπεριφορών που στρέφονται ενάντια στις διακρίσεις, οι οποίες βασίζονται στις εθνοπολιτισμικές διαφορές.
5. Τρόποι ένταξης μαθητών με γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες στη μαθησιακή διαδικασία, με στόχο την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή τους και την αντιμετώπιση των μαθησιακών τους δυσκολιών..
6. Τρόποι επίλυσης προβλημάτων που προκύπτουν από την αδυναμία ένταξης, αποδοχής και χαμηλών μαθησιακών επιδόσεων, μαθητών από διαφορετικούς πολιτισμούς.
7. Ποιές λύσεις προτείνονται για την επιτυχή ενσωμάτωση των δίγλωσσων παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών στην καθημερινή σχολική πρακτική και πώς δημιουργούνται συνθήκες γλωσσικής και πολιτισμικής επαφής και ανταλλαγής, στο πλαίσιο ολόκληρης της τάξης και του σχολείου.
8. Η στροφή του σχολείου στην διαπολιτισμική αγωγή, με στόχο την καλλιέργεια διαπολιτισμικής συμπεριφοράς στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κατ΄ επέκταση της ευρύτερης κοινωνίας.
Όλες οι δραστηριότητες – δαπάνες του προγράμματος ( μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή , εκπαίδευση, πολιτιστικές επισκέψεις και οργάνωση του σχεδίου) χρηματοδοτούνται από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Εθνικός Φορέας Παρακολούθησης είναι το Ι.Κ.Υ.
Η παραμονή των καθηγητών στην πόλη αυτή που εδρεύει σε μια χώρα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το φαινόμενο της διαφορετικότητάς λόγω των εισροών προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική, θα διαρκέσει 8 ημέρες.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας