Search

Σοφία Βούλτεψη από East Macedonia Thrace Forum: «Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ακροδεξιά»

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό συνομίλησαν η Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης, στο δεύτερο East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, από τη City Hub Events.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ανοίγοντας τη συζήτηση, που συντόνισε ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Danezis Stories Σωτήρης Δανέζης, τόνισε ότι αν υπάρχει χάος στο μεταναστευτικό επηρεάζεται και η ευημερία μια χώρας και ανέφερε ότι μετά τα γεγονότα του Έβρου, δημιουργήθηκε μια κουλτούρα διακίνησης, αυξήθηκε ο αριθμός των διακινητών, αυξήθηκε η προσφορά, αυξήθηκε και η ζήτηση, ενώ στη συνέχεια μεσολάβησαν πολεμικές συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή, που δημιουργούν νέα μεταναστευτικά ρεύματα. «Οκτώ πραξικοπήματα στην Αφρική μέσα σε τρία χρόνια μαζί με την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία, δημιουργούν εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων, αυτοί μετακινούνται στην αμέσως επόμενη χώρα, εξίσου φτωχή και εκεί συναντούν τον επόμενο εμφύλιο και την επόμενη ξηρασία. Και όλοι μαζί πιέζουν τη λεκάνη της Μεσογείου», εξήγησε η κ. Βούλτεψη. Επομένως, όπως υποστήριξε, υπάρχουν δραματικές αλλαγές στο μεταναστευτικό και μάλιστα προς το χειρότερο.

Η κ. Βούλτεψη είπε ακόμα ότι υπάρχουν 115 εκατομμύρια εν δυνάμει κλιματικοί μετανάστες προς την Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ακροδεξιά, κάτι που έγινε φανερό στην Ιταλία, όταν ο Ματέο Σαλβίνι, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, είχε δεσμευτεί να λύσει το πρόβλημα αλλά τελικά μπήκαν στην Ιταλία 145.000 μετανάστες. Ένα ακόμα πρόβλημα για την Ευρώπη, τόνισε η Υφυπουργός, είναι το γεγονός ότι οι μετανάστες από την Αφρική μεταφέρουν τις εμφύλιες συρράξεις τους επί ευρωπαϊκού εδάφους. «Αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτροπή. Η ένταξη όσον αφορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και την ισότητα των φύλων», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι είναι μια διαρκής προσπάθεια.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά του ως προς το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα μεταναστευτικά κύματα του Έβρου με εκείνα των νησιών, ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές της γειτονικής χώρας. Είπε ακόμα, ότι η τοπική κοινωνία δέχεται τους μετανάστες όταν οι αριθμοί τους είναι σε λογικά πλαίσια, αλλά το 2020 ξεσηκώθηκε γιατί ο αριθμός τους είχε αυξηθεί πολύ. Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα ταχθεί ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο για δεύτερη δομή στη Λέσβο, όπως είναι η περίπτωση της Βάστριας. Τόνισε ακόμα, ότι οι μεταναστευτικές ροές μειώνονται, ότι φυλάσσονται επαρκώς τα θαλάσσια σύνορα και αυξάνονται όταν αυτά χαλαρώνουν, όπως συμβαίνει μετά την περίπτωση της Πύλου. Η κ. Βούλτεψη απάντησε κατηγορηματικά ότι τα μέτρα δεν έχουν χαλαρώσει, αντίθετα είναι μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται από το Λιμενικό για την φύλαξη των συνόρων. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα, όπως είπε, η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί με νέα πλοία.

Ο κ. Φίλης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (IGA), Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι πολεμικές συγκρούσεις που προκαλούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, είναι ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα που ουσιαστικά διώχνουν μάζες ανθρώπων, αλλά και η κλιματική κρίση που δημιουργεί κλιματικούς μετανάστες, και το δημογραφικό – κάτι που προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, όπως είπε ο κ. Φίλης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει τρία μαξιλαράκια ασφαλείας: στις χώρες προέλευσης όπου δίνονται αρκετά χρήματα, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ελεγχθεί πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτά, οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Τουρκία και οι χώρες υποδοχής στην Ε.Ε., όπως είναι η Ελλάδα. Παρατήρησε μάλιστα, ότι αν το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, καταλήγει να είναι εθνικό. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχεται τώρα η Αίγυπτος κάτι που προκαλεί αύξηση των ροών από την Αίγυπτο προς την Κρήτη, αλλά και στη δυσκολία που υπάρχει για τις επιστροφές, καθώς δεν συνεργάζονται πάντα και όλες οι χώρες προέλευσης.

Μοιραστείτε το