Στην 20άδα των πόλεων με πιο ανθυγιεινή ποιότητα αέρα στην Ελλάδα βρίσκονται και δύο πόλεις του Έβρου, η Ορεστιάδα και η Αλεξανδρούπολη.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, οδηγώντας σε πάνω από έξι εκατομμύρια θανάτους ετησίως ενώ το οικονομικό κόστος ισοδυναμεί με πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την ποιότητα του αέρα 2022 που δημοσιεύτηκε από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir.
Στην έκθεση, βάσει έρευνας σε 131 χώρες (7.323 πόλεις και περιοχές) διαπιστώνεται πως μόλις 13 πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 που έπρεπε να είναι ίσες ή κάτω των 5 μg/m3 για 2022.
Το IQAir ορίζει τη συγκέντρωση PM2,5 ως την ποσότητα σωματιδίων αερολύματος λεπτών σωματιδίων με διάμετρο έως 2,5microns. Είναι ένας από τους έξι κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ταξινόμηση της ποιότητας του αέρα και θεωρείται ευρέως ως ο πιο επιβλαβής, όσον αφορά την επικράτηση του στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία. Αυτές αφορούν την πρόκληση και επιδείνωση καταστάσεων υγείας όπως το άσθμα, ο καρκίνος, οι πνευμονικές ασθένειες, οι καρδιακές παθήσεις και η πρόωρη θνησιμότητα.
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Τουλάχιστον 238.000 πρόωροι θάνατοι από λεπτά σωματίδια στην ΕΕ το 2020
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Παγκοσμίως, όπως φαίνεται στην έκθεση, η ποιότητα του αέρα ποικίλει ακόμη και από την μια πόλη στην άλλη εντός μιας χώρας. Εστιάζοντας βέβαια σε επίπεδο μεγάλων, πολυπληθών πόλεων -όπως το γράφημα του Statista που έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία της έκθεσης παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις- φαίνεται πλήρως η ”ανισότητα” σε επίπεδο ατμόσφαιρας από την μια μεγαλούπολη στην άλλη, μεταξύ διαφορετικών χωρών.