3 Απριλίου 2025

Πρόταση ΠΑΣΟΚ για Σχολή Γεωργικής Εκπαίδευσης στην ΑΜΘ – Συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού τομέα

Τη δημιουργία Σχολής Γεωργικής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρότεινε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και τις προκλήσεις του κλάδου.

Ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γεωπόνος και Πρόεδρος Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε., επισήμανε:
“Εμείς ως ΠΑΣΟΚ προτείνουμε να δημιουργηθεί μια Σχολή Γεωργικής Εκπαίδευσης, μεταλυκειακού επιπέδου, όπου οι αγρότες θα μπορούν να εκπαιδεύονται για έξι μήνες ή έναν χρόνο”.

Όπως ανέφερε, η σχολή θα ακολουθεί δύο κατευθύνσεις:

  • Γεωργία ακριβείας στις αροτραίες καλλιέργειες
  • Βοοτροφία

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την εγκατάλειψη των αγροτικών γαιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, καθώς και για το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και υποδομές

Ο Ορέστης Χατζόπουλος, πτυχιούχος Γεωπονίας και Οικονομικών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής πρέπει να βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία των αγροτικών υποδομών, σημειώνοντας ότι:
“Χωρίς αρδευτικά έργα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έξυπνη άρδευση. Χωρίς μεγάλους αναδασμούς και συμπαγείς εκμεταλλεύσεις, η ευφυής γεωργία παραμένει άπιαστη”.

Η παραγωγικότητα ως μονόδρομος

Ο Τάσος Χανιώτης, πρώην Διευθυντής στη Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι:
“Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και η ταυτόχρονη πίεση στις τιμές των καταναλωτών, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι μονόδρομος. Αυτή, όμως, πρέπει να γίνει χωρίς να θυσιαστεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όπως συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες”.

ΠΟΠ προϊόντα και κλιματική αλλαγή

Ο Γρηγόρης Τιμοσίδης, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ΠΟΠ προϊόντων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία, καθώς αλλάζουν οι ζώνες καλλιέργειας.

“Καλλιέργειες που πριν από 20 χρόνια δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας, σήμερα είναι εφικτές”, σημείωσε.

Η πτώση των εξαγωγών του επιτραπέζιου σταφυλιού Καβάλας

Ο Γιώργος Κατσαγκιώτης, αμπελοκαλλιεργητής και εξαγωγέας σταφυλιών, παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία για την πτώση των εξαγωγών του επιτραπέζιου σταφυλιού Καβάλας:
“Το 2017 εξαγάγαμε 11 εκατ. κιλά σταφύλια στη Γερμανία. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει πέσει στα 2 εκατ. κιλά, δηλαδή έχουμε χάσει το 81% της αγοράς”.

Σημείωσε ότι η έλλειψη κρατικής στήριξης και η απουσία αναδιάρθρωσης ποικιλιών έχουν επιτρέψει στο ισπανικό σταφύλι να κερδίσει έδαφος, ενώ αναφέρθηκε και στις αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ, που καθιστούν δύσκολο τον ανταγωνισμό με προϊόντα από χώρες όπως η Τουρκία και το Περού.

Η ανάγκη για έρευνα στον τομέα του κρασιού

Ο Μπάκης Τσάλκος, ιδιοκτήτης του «Κτήμα Οινογένεσις», επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα στον τομέα των οινοποιείων.

“Η Ιταλία έχει περίπου 1.600 πιστοποιημένες ποικιλίες κρασιού. Η Ελλάδα έχει μόνο τέσσερις: Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Οι νέοι αγρότες και το μέλλον του κλάδου

Ο Χουσείν Αχμέτ, αγρότης και παραγωγός, τόνισε ότι το μέλλον του αγροτικού τομέα εξαρτάται από τους νέους.

“Ο μέσος όρος ηλικίας του Έλληνα αγρότη είναι 55 ετών. Ζητάμε από αυτούς τους ανθρώπους να υιοθετήσουν τη γεωργία ακριβείας, αλλά χωρίς νέους αγρότες, αυτό δεν γίνεται”, δήλωσε, καλώντας για άμεσες λύσεις.

Η ανάγκη για θεσμικό διάλογο και προτάσεις

Ο Μανόλης Χνάρης, βουλευτής και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των θεσμικών φορέων και των πολιτών στη διαμόρφωση προτάσεων για τον αγροτικό τομέα.

“Σε αυτή τη δύσκολη πολιτική συγκυρία, είναι κρίσιμο να ακούγονται οι προτάσεις και τα προβλήματα των αγροτών”, ανέφερε.

Συμπέρασμα

Η συζήτηση κατέδειξε ότι η αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με ζητήματα βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή να πρωταγωνιστούν. Η πρόταση για δημιουργία Σχολής Γεωργικής Εκπαίδευσης και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου αναδεικνύονται ως βασικά βήματα για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Καλεντερίδου.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ