20 Σεπτεμβρίου 2024

Ανάπτυξη κοινοτικών κήπων και ανταλλαγή ιδεών σε όλη την Αλεξανδρούπολη και την ΕΕ

Η 4η Συνάντηση του Δικτύου RU:RBAN πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη. Συνεργάτες από την Ιταλία και την Ιρλανδία μαζί με τα τοπικά μέλη του ULG από την Ελλάδα, καθώς και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης που φιλοξένησε την όλη εκδήλωση, συναντήθηκαν για να συζητήσουν και να δώσουν τις ιδέες τους για τους κοινοτικούς κήπους σε μια 2ήμερη διεθνή εκδήλωση ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.
 
Οι κοινοτικοί κήποι προσελκύουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων σε ολόκληρο το κοινωνικοοικονομικό εύρος και περιλαμβάνουν άτομα που έχουν μικρή εμπειρία στην κηπουρική, καθώς και άτομα που ασχολούνται με την κηπουρική εδώ και χρόνια, καθιστώντας τους ένα εξαιρετικό μέρος για να εκμάθηση σε φυσικό περιβάλλον.
 
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, μαζί με την Ομάδα του Δήμου καλωσόρισαν τους εταίρους στο Γραφείο του Δημάρχου την προηγούμενη μέρα για μια σύντομη συζήτηση, προκειμένου να ξεκινήσει η επόμενη διήμερη εκδήλωση.
 
Η διήμερη συνεδρία περιλάμβανε επισκέψεις σε διάφορους κοινοτικούς κήπους, μέσα και έξω από την πόλη, μαζί με αξιολόγηση και μάθηση από ομοτίμους, παρουσιάσεις περιπτωσιολογικών μελετών, εκπαίδευση και καθοδήγηση από διεθνείς ομάδες εμπειρογνωμόνων που διερεύνησαν και μοιράστηκαν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση και την ανάπτυξη χώρων με Κοινοτικούς Κήπους. Οι εταίροι επίσης παρουσίασαν, συζήτησαν, μοιράστηκαν ιδέες για εκπαίδευση και εργαστήρια προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των κοινοτικών κήπων μας σε ολόκληρο τον νομό Αλεξανδρούπολης.
 
Οι εταίροι είχαν άφθονο χρόνο κατά τη διάρκεια των επισκέψεων για να ενημερωθούν για τους κήπους της κοινότητας μας και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, να μοιραστούν μαζί τους ιδέες και να μιλήσουν για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τέτοιων κήπων σε διάφορες χώρες.
 
Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκπαιδευτικές συνεδρίες και παρουσιάσεις από διεθνείς εμπειρογνώμονες βέλτιστων πρακτικών, παρουσιάσεις από κάθε χώρα εταίρο για ανταλλαγή ιδεών, εργαστήρια για την εξέταση τρεχουσών και νέων ιδεών και μια ευκαιρία για το Urbact Local Group (ULG) της Αλεξανδρούπολης να συναντήσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας “πρόσωπο με πρόσωπο”, ενισχύοντας το δίκτυό μας και εμπνέοντας και παρακινώντας τις ομάδες τοπικής κοινότητας να συμμετάσχουν και να αναπτύξουν τους κοινοτικούς κήπους.
 
Μιλώντας για το πρόγραμμα Κοινοτικών Κήπων RU:RBAN, ο Δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης είπε: «Είμαι χαρούμενος που είμαστε μέρος του έργου RU:RBAN. Είναι υπέροχο να καλωσορίζουμε ανθρώπους και πόλεις από την ΕΕ που εργάζονται σε αστικούς κήπους. Στόχος μας είναι να έχουμε μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς που είναι ανοιχτή και αγκαλιάζει τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέλη. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι η ευκαιρία να συγκεντρώσουμε τους ανθρώπους για να γίνουν μέρος αυτού του τεράστιου δικτύου και μιας υπέροχης μαθησιακής διαδικασίας. Είμαστε λοιπόν εδώ για να μοιραστούμε όλες μας τη γνώσεις, τις βέλτιστες πρακτικές, τα διδάγματα από όλες τις πόλεις, τις εμπειρίες, τις ιδέες, τις μεθοδολογίες τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Η διακρατική ανταλλαγή ήταν μέρος ενός προγράμματος της ΕΕ που ονομάζεται RU:RBAN το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Urbact. Το “RU:RBAN's Good Practice” είναι το μοντέλο διαχείρισης των αστικών κήπων στη Ρώμη που θα μεταφερθεί σε νεοφερμένες πόλεις που είναι γεωγραφικά, ιστορικά και κοινωνικο-πολιτιστικά απομακρυσμένες μεταξύ τους, για να διασφαλιστεί η ανταλλαγή εμπειριών για την ενίσχυση των ικανοτήτων της τοπικής διακυβέρνησης. Οι προσπάθειες μεταφοράς θα διασφαλιστούν σε τρία γνωστά και επιτυχημένα στοιχεία: 1. Ανάπτυξη ικανοτήτων, 2. Έμπνευση και εκπαίδευση ανθρώπων για τη διαχείριση αστικών κήπων (Κηπουροί), 3. Διακυβέρνηση & Κανονισμοί.

Συνάντηση Ιωάννη Ζαμπούκη, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με Fintan Phelan, Cathaoirleach, Νομαρχιακό Συμβούλιο Carlow

Ομαδική φωτογραφία των εταίρων, των Ελλήνων μελών του ULG με τους καλλιεργητές του βιοαγρού κατά την επίσκεψή τους σε έναν κοινοτικό κήπο.

“Εκμαθησιακό Εργαστήρι” στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

«Ενώνουμε δυνάμεις» σε συν-δημιουργία στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Συζητήσεις και παρουσιάσεις στη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Οι συνεργάτες στη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Μοιραστείτε το