20 Σεπτεμβρίου 2024

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ενημέρωση για την υποχρέωση καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Οι κατά τόπους Δήμοι, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, ενημερώνουν τους δημότες που είναι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, ότι σύμφωνα με νεότερες νομοθετικές διατάξεις, υποχρεούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο καθαρισμός από τους υπόχρεους περιλαμβάνει:

  • Την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δένδρων και κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση, τουλάχιστον 3 μέτρα, από κτίσματα.
  • Την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα πεσμένα κλαδιά.
  • Το κλάδεμα της κόμης των δένδρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50 μ.) και το 50% της κόμης τους.
  • Την απομάκρυνση τυχόν άλλων καυστών και εκρήξιμων υλικών και αντικειμένων.
  • Την συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να προβαίνουν επίσης σε περιοδική επιμέλεια των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων ώστε να διατηρούν τους χώρους αυτούς καθαρούς σε όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από το Δήμο θα επιβάλλεται στους υπόχρεους α) πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και β) η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών (Ν.3463/2006 άρθρο 75 περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι).

 

Μοιραστείτε το