19 Σεπτεμβρίου 2024

Στα 14 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια στο βόρειο Έβρο ενόψει του Πάσχα

Κατά 35% θα είναι πιο αυξημένες οι τιμές πώλησης στο αρνάκι και το κατσικάκι  για την περιοχή του βορείου  Έβρου ενόψει του Πάσχα, σύμφωνα με το Χρήστο Δελιντζή που εδώ και τριάντα χρόνια διατηρεί την δική του επιχείρηση κρεοπωλείου και μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος στην περιοχή Διδυμοτείχου.

Αν και για την περιοχή από τις Φέρες μέχρι το Ορμένιο, με 60 -70 κρεοπώλες που εξυπηρετούνται από το σφαγείο της Ορεστιάδας, δεν υπάρχει σωματείο κρεοπωλών που να τους εκπροσωπεί, εντούτοις αναζητήσαμε ένα κρεοπωλείο του κεντρικού και βόρειου Έβρου να μας μεταφέρει το σφυγμό της αγοραστικής κίνησης λίγες ημέρες πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον κ. Δελιντζή αυτό θα είναι ένα πολύ διαφορετικό Πάσχα σε σχέση με τα προηγούμενα ακόμη και από αυτά της πανδημίας.

«Πρόκειται – σημειώνει – για ένα μπερδεμένο Πάσχα. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα. Δεν ξέρουμε τι να σφάξουμε .Όλοι οι συνάδελφοι είναι προβληματισμένοι. Οι πελάτες μας περνάνε από το κατάστημα αλλά η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί. Δεν ξέρουμε στο τέλος τι θα γίνει. Όλα θα παιχτούν την τελευταία εβδομάδα. Το αμνοερίφιο έχει πάει στα ύψη. Μπορεί ο κόσμος να προμηθευθεί κρέας αλλά μάλλον θα πάει στο χοιρινό ή το κοτόπουλο. Ίσως φέτος να σουβλίσουμε κοτόπουλο ή πανσέτα».

Η αρχή στην αύξηση των τιμών στα κρέατα έγινε με το μοσχάρι όπως διευκρινίζει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Δελιντζής, το οποίο ενώ πέρυσι είχε 9,5 ευρώ το κιλό φέτος άγγιξε τα 11,5 ευρώ. Από την άλλη το κόστος παραγωγής των αμνοεριφίων στους κτηνοτρόφους έχει ανεβεί κατά 40% .Το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί. Οι τιμές των δημητριακών έχουν αυξηθεί κατά πολύ και αυτό ανεβάζει την τιμή στο κρέας. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι χώρες Ουκρανία, Ρωσία, Ρουμανία και Ουγγαρία, παράγουν το 38% των δημητριακών παγκοσμίως οπότε λόγω της πολεμικής σύρραξης οι τιμές εκτινάχθηκαν.

Προς το παρόν οι κτηνοτρόφοι κρατούν τα ζώα τους δεν τα πουλούν στα κρεοπωλεία με την προοπτική να τα πουλήσουν ακριβότερα. «Εμείς έχουμε κλείσει τις ποσότητες παραγγελίας χωρίς να κλείσουμε τιμές. Περιμένουμε τι θα ζητήσουν στο τέλος της εβδομάδας», σημειώνει.

Όπως ο ίδιος προβλέπει η τιμή φέτος στο αρνάκι και  το κατσικάκι για την περιοχή του Βορείου Έβρου θα κυμανθεί από τα 13,5 μέχρι τα 14 ευρώ το κιλό.

Οι κρεοπώλες γνωρίζουν ότι φέτος η κίνηση δεν θα έχει καμιά σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ότι οι παραγγελίες θα είναι στο μισό και ότι ο κόσμος θα στραφεί και σε άλλα είδη κρέατος για το Πασχαλινό τραπέζι. Πάντως διευκρινίζει ότι και φέτος στα κρεοπωλεία της γειτονιάς ο καταναλωτής θα βρει μόνο ντόπια αμνοερίφια από την γύρω περιοχή και όχι εισαγόμενα.

 

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας 

Μοιραστείτε το